Има храни, които облекчават стреса, помагат за здравето ни и благодарение на тях може да открием разлика в настроението ни. Ето примерен списък на 10 популярни храни, които действат успокояващо:

1. Авокадо
Авокадото съдържа много витамини, които са от съществено значение за здравите клетки на мозъка и нервите. Богато е с бета-каротин, лутеин, фолиева киселина, витамин Е и глутатион, който може да блокира усвояването на мазнини, които могат да предизвикат оксидативен стрес.

2. Кисело мляко
Българското кисело мляко от векове е любим продукт на поколения, оказва се, че има и успокояващ ефект. Съдържа пробиотици за здрави черва, калций за здрави зъби и кости, и калий, който помага за повишаване на настроението.

3. Сьомга
Тя е богата на Омега-3 мастни киселини, които действат добре на нашата кожа и здравето ни като цяло, освен това допринасят за повишение на мозъчната функция и настроение! Ако не харесвате сьомга, може да я заместите с риба тон.

4. Яйца
Яйцата са отличен източник на протеини и D и B витамини, които могат да допринесат за доброто настроение!

5. Аспержи
Аспержите съдържат фолиева киселина, която се бори със стреса и тревожността. На всичко отгоре, тези тънки стъбла съдържат триптофан, това са незаменими аминокиселини, които правят серотонин в мозъка. Серотонинът е необходим за „здрави” емоции, сън, апетит и др. Сьомга на скара с гарнитура аспержи- здравословно, вкусно и успокояващо.

6. Мъхести плодове
Боровинки, ягоди, малини и къпини- всички са антиоксидант и източник на витамин С, които помагат за бодър ум и целенасочено потискат стресовия ефект.

7. Ядки
Суровото кашу и бадеми са източник на витамини В и Е, и съдържат цинк. Всички тези хранителни вещества помагат за правилното функциониране на мозъчните клетки и са от съществено значение, за да се борите успешно със стреса.

8. Спанак
Спанакът е „пълен” с витамини и минерали, той помага на надбъбречните жлези да се снабдят с жизненоважни хранителни вещества по време на стрес.

9. Чай
Чаят не е хранителен продукт, но има много ползи от пиенето на някои видове чай, които са също толкова полезни, колкото и храните в този списък. Чай от лайка, лавандула, маточина действат успокойтелно и ви помагат да се отпуснете.

10. Квас
Продукти, направени с квас, като например нашия „hmelbread”, който продаваме. Това е вкусен и полезен хляб, без консерванти и без мая, и има различни вкусове на билки- мащерка, риган, розмарин… Хранителният квас съдържа витамини и много минерали, които са полезни при загуба на тегло, засилват метаболизма и облекчават стреса.