Редовните физически упражнения са сигурен начин за подпомагане на здравето, независимо от възрастта. Те са полезни, както за поддържане на здрава физическа и духовна форма, така и при много медицински проблеми, като захарен диабет, сърдечни заболявания и депресия. Предлагаме ви списък с 10 невероятни ползи за трениращите редовно, вижте ги:
1. По-малко стрес, по-лесна адаптация.

Когато тренирате, вие не само увеличавате физическата издръжливост, но и активирате неврони в мозъка, които напълно променят начина, по който мислите и се справяте със стреса. Когато сте изложени пред някакъв проблем, започвате нова работа, имате наближаващ краен срок за изпълнение на важна задача, ще се изненадате как само с една тренировка, стресът ще намалее и ще можете по-лесно да се адаптирате.
2. По-добър сън.
Добрият сън през нощта, дава повече енергия през целия ден, но понякога е много трудно да заспим спокойно. Ще се уверите, че ако тренирате през деня, тялото ви ще има повече нужда от почивка и тогава по-лесно ще заспивате през нощта.
3. Самочувствие

Хората, които тренират обикновено се радват на добра физическа форма и нямат проблеми с кантара, а това неминуемо се отразява на самочувствието. Друго важно нещо е, че самата тренировка тонизира и освежава и не дава възможност да „загубиш форма”.
4. Съхраняват паметта в добро състояние 

Дори и не интензивните физически занимания значително помагат. В научни проучвания са сравнявани групи възрастни хора в продължение на 5 години. В едната група те не са спирали физическата си активност под формата на градинарство, готвене, почистване и разходки. В другата група възрастни са водели обездвижен, пасивен живот. Изводът е бил, че физически активните хора са продължавали да се интересуват от новостите, демонстрирали са по-добра памет и значително по-добро социално поведение.
5. Килограмите спират да имат значение

След като влезете във форма и започнете да тренирате за удоволствие, кантарът въобще няма да ви интересува какво показва. Да се научите да цените тялото си, да се побирате в дрехи, които харесвате и да не се интересуваме колко килограма сте, са неща, за които редовните упражнения допринасят да се случат.
6. По-силен имунитет

Упражняването повишава имунитета на организма, здравината му и устойчивостта към заболявания. Упражнения + здравословно меню= това е най-добрата рецепта и лек за всичко, което някога ще намерите.
7. Повече мускули, по-малко мазнини

Дори и да нямате за цел да добиете физиката на културист, всекидневните упражнения ще оформят тялото ви по чудесен начин и ще се отървете от излишните тлъстинки. Упражненията включват специални рецептори в тялото, които оформят мускулите и ви карат да изгаряте мазнините.
8. По-високата оценка за храните

Когато започнете да тренирате, съзнателно започвате да отбягвате „боклуците” за ядене. Жадувате за протеини, плодове, зеленчуци, рибни ястия, сурови ядки и други полезни неща за хапване. Сега цените много повече това, което консумирате и си създавате навик да се храните здравословно и пълноценно.
9. По-добро храносмилане

При редовни упражнения, храносмилателната система е една от първите области, които се подобряват. Тъй като упражненията намаляват стреса в нашето тяло, това пряко засяга нашата нервна система. Нашата нервна система напълно контролира храносмилателната функция. Когато сме стресирани, депресирани, разстроени, щастливи и т.н., храносмилателната ни система става свръхактивна или понижена. Упражненията „масажират” вашите вътрешни органи, а също и намаляват стреса, което означава, че тялото ви става по-редовно и смила храната по-ефективно.
10. Повече нови знания 

Упражненията подпомагат да се натрупат повече нови знания чрез повишаване на нивото на растежните фактори в мозъка. Растежните фактори създават условия за изграждане на нови мозъчни клетки, на които се дължи способността на човек да продължава да учи. Това се стимулира особено от забързаните и сложните упражнения. Те са предизвикателство към мозъка и в часовете за почивка, като подобряват способността за концентрация.