Чесънът се използва, за да добавим вкус и аромат на ястия. Освен това той се употребява като лекарство за предотвратяване или лечение на широк спектър заболявания, защото съдържа важни хранителни вещества, включително витамини, аминокиселини  и ензими.

Прочетете 10 здравословни ползи:

1. Съдържа голямо количество антиоксиданти , които  унищожават свободните радикали и намаляват цялостния оксидативен стрес. Свободните радикали могат да увредят ДНК и клетъчните мембрани. Високите нива на оксидативен стрес са свързани с много заболявания.

2. Понижава холестерола. Проучване установява, че консумацията на чесън намалява холестерола с от 9 до 12 на сто.

3. Антибактериален е – чесънът действа като естествен антибиотик. Той е в състояние да премахне вредните бактерии, но не убива здравите (полезни) бактерии, както правят химическите антибиотици .

4. Има противогъбично действие – чесънът е отговорен за унищожаването на гъбички и премахването на гъбични инфекции.

5. Разрежда кръвта – честата употреба на чесън спомага за разреждане на кръвта, което може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, образуването на кръвни съсиреци, сърдечни пристъпи и инсулт.

6. Засилва имунната система – чесънът има силни антивирусни свойства, ефективен е при превенция и лечение на настинка.

7. Понижава риска от атеросклероза.  Изследванията показват, че чесънът може да предотврати образуването на кръвни съсиреци и да предотврати развитието на атеросклероза.

8. Понижава артериалното налягане. Използван е в продължение на много години като средство, свалящо високото кръвно.

9. Помага за силни и здрави стави – използва се против артрит.

10. Намалява риска от някои видове рак. Това включва рак на стомаха, на дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата.