Хроничните възпаления водят до редица заболявания, затова е много важен лечебният процес. Според медицински изследвания, хронично възпаление може да доведе до заболявания като атеросклероза, артрит, остеопороза, болестта на Алцхаймер, непоносимостта към храни(алергии), диабет, фибромиалгия, сърдечни заболявания и в някои случаи дори рак. Той също така ускорява процеса на стареене.

Много хора страдат от хронично възпаление и това се дължи на вид диета или начин на живот и хранене. Преработените храни, захар, хидрогенирани и ненаситени мазнини, стрес, недохранване, затлъстяване, замърсяване, тежки метали и прекомерно упражняване могат да  доведат до това състояние.

Правилното и здравословно храненето е мощен начин за защита на вашите клетки от възпаление. Ето 12 храни, които трябва да включите във всекидневното си меню, за предотвратяване и борба с  възпаленията:

1. Папая
Отличен източник на витамини С, Е и бета-каротин (провитамин А), който има мощни антиоксидантни свойства. Тези вкусни тропически плодове също съдържат протеини, храносмилателните ензими папаин и химопапаин, които помагат за намаляване на възпалението.
2. Сини боровинки
Боровинките са изключително богати на различни фитонутриенти (като флаваноли, антоцианини, хидроксиканелена киселини и други), които функционират и като антиоксиданти и противовъзпалителни съединения в организма.

3. Броколи
Те са силно питателен зеленчук, който съдържа противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти, като сулфорафан и кемпферол, които облекчават  възпалението и оксидативния стрес, борят се с алергии и могат да ви отърват  от потенциално канцерогенни съединения. Още са  с високо съдържание на витамин C, който е мощен антиоксидант.

4. Джинджифил
Проучванията показват, че джинджифил съдържа фармакологичните свойства на нестероидни противовъзпалителни лекарства. Той също така съдържа антиоксидантни свойства, които помагат при защитата на клетките от възпаление.

5. Червени боровинки
Червените боровинки са показали, че съдържат важни противовъзпалителни фитонутриенти, които предпазват сърдечно-съдовата система и много части на храносмилателния тракт (устата, венците, стомаха и дебелото черво).

6. Авокадо
Абсолютен лидер за защита на клетките, тъй като съдържа различни противовъзпалителни вещества: фитостероли, каротеноиди, антиоксиданти (включително лутеин, бета-каротин, алфа-каротин, и т.н.), витамини С и Е, минерали като манган, селен и цинк, омега-3 мастни киселини и много други полезни съединения. Не е пресилено да се каже, че авокадото е анти-възпаление суперзвезда!

7. Куркума
Куркуминът е активната съставка на куркума  и има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркуминът може да облекчи болки от артрит дори по-добре от някои медикаменти (например като хидрокортизон), но с малко или никакви странични ефекти.

8. Чиа
Чиа семената са богати на омега-3 мастни киселини, които са едни от най-мощните противовъзпалителни съединения, открити в природата. Тези малки черни семена съдържат повече омега-3 мастни киселини дори  от сьомгата.

9. Лилаво зеле (наричат го още червено зеле)
Съдържа мощни фитонутриенти антоцианин, който е документиран като противовъзпалително средство. Той също така съдържа значително количество полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
10. Орехи
Орехите са богати на алфа-линоленова киселина, която се превръща в омега-3 мастни киселини, DHA и ЕРА в тялото. Доказано е, че те успокояват възпалението и защитават клетките. Трябва, обаче да се има предвид, че орехите ( както и почти всички ядки )- са с много високо съдържание на мазнини, така че те трябва да се консумират в умерени количества.
11. Целина
Целина е добър източник на витамин С, бета-каротин и манган. Той също така съдържа различни фенолни антиоксиданти, които предоставят мощни противовъзпалителни ползи. Тези фитонутриенти може да намалят окислително увреждане на телесните мазнини и риска от окислително увреждане на стените на кръвоносните съдове.
12. Конопеното семе
То е богато на омега-3 мастни киселини, които, както вече бе споменато, са мощни противовъзпалителни съединения. Те също така съдържа гама-линоленова киселина или GLA, (вид омега-6 мастна киселина), която работи в тялото като противовъзпалителен проводник.