Какво са многогодишни суперхрани?
Изключително полезни растения, които живеят доста по-дълго в сравнение с други плодове и зеленчуци – за повече от 2 години и изискват по-малко грижи и вода.
Ето списък с три многогодишни суперхрани, които можете да отгледате в саксия:
1. Земна ябълка.
Земната ябълка е с високо съдържание на жизнено важни минерали калий, магнезий, желязо. Подпомага нормалното функциониране на сърцето. Богата е на много витамини от група В (по-специално, B3, B5, B9), които насърчават здравето на кожата, очите и косата. И накрая, земната ябълка е важен източник на инулин, формата на въглехидрати, който не причинява увеличаване на нивата на кръвната захар и действа като пробиотик в храносмилателния тракт. Някои хора използват земната ябълка като заместител на картофите, особено суровоядците.
Да се отгледат земни ябълки в домашни условия е много лесно, само трябва да се снабдите с грудки. Засаждате ги в пръст и ги оставяте за около 4 месеца, след това може да откриете органична суперхрана в корените, може да оставите няколко грудки в земята за следващата година.
2. Алое Вера.
Алое Вера е с много високо съдържание на витамини A, C и Е, богато на антиоксиданти, които са противоракови. Има невероятен ефект върху кожата, косата, очите и ноктите.
В Аюрведа, Алое Вера е известено със своите противовъзпалителни ефекти, поради което то често се предписва за много хронични заболявания.
Отглеждането му в домашни условия не е сложно, най-добре е да си набавите растение от разсадник, хубаво е да го засадите в частично сенчеста зона, например до друго растение- дърво, храст, което да му пази лека сянка.
3. Зелево дърво- това е буквално зеле – зелено растение, което расте като дърво.
Зелевото дърво е отличен източник на витамин K, A, C, фолиева киселина, манган и калций, има висока концентрация на фибри. Листата на това растение са буквално опаковани с енергия на Майката Природа. те съдържат повече протеини от порция говеждо.
Зелевото дърво може да се яде по какъвто и да е начин, както обикновеното зеле- сурово, на ядене, добавка към ястия, зелев сок.
Зелевото дърво е доста популярно в наши дни, така че не трябва да имате много проблеми с намирането му в местния разсадник, ако го няма в наличност, може да си го поръчате.