Искате ли да намалите кръвното си налягане без вредните странични ефекти на лекарствата? Добрата новина е, че има голям брой безопасни, ефективни, натурални храни и хранителни вещества, които ще ви помогнат да го направите.
Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт или инсулт. В действителност, това обикновено се счита като най-значителния рисков фактор за инсулт.
Ето четири начина да намалите кръвното си налягане без медикаменти:
1. Пийте сок от цвекло.
Няколко скорошни изследвания са показали, че пиенето на пресен сок от цвекло може да доведе до клинично значимо понижение на кръвното налягане. Например, едно проучване на Baker IDI Heart в Мелбърн, Австралия, доказва, че пиенето само на 16 мл пресен сок от цвекло дневно значително намалява кръвното налягане при здрави индивиди. Сокът от цвекло понижава кръвното налягане в рамките само на един час и най-силно действа до 3-4 часа след поглъщане.
Защо работи?:
Понижаването на кръвното налягане се дължи на образуването на нитрити от диетичните нитрати в сока. След като попаднат в общото кръвообращение, нитритите може да се преобразуват в азотен оксид (NO) от клетките на кръвоносните съдове. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане.
2. Яжте пресен, суров чесън.
Чесънът има широка гама от добре документирани ефекти, включително и помощта му за понижаване на кръвното налягане. Проучвания, показват че има положителен ефект от чесъна, когато той доставя достатъчна доза алицин. За да получите достатъчно алицин, трябва дасе ядат от 1 до 4 скилидки пресен чесън на ден. Ако искате да избегнете дъха на чесън, когато излизате през деня, може да добавите смачкан пресен чесън в салатения дресинг за вечеря.
Защо работи?
Благоприятното въздействие на чесъна се дължи на сяра-съдържащите съединения: алицин, диалил дисулфид, диалил и др. Алицинът е основно отговорен за острата миризма на чесъна. Тя се формира от действието на ензима „Аlliinase” (съединение алиина). Ензимът се активира от топлина, кислород, или вода. Това обяснява факта, че варен чесън, хранителни добавки от чесън и други продукти с чесън нямат толкова силна миризма, но и разбира се не са толкова ефективни при лечение.
3. Пийте черен чай.
Австралийско проучване, публикувано през януари 2012 г. в архивите на Internal Medicine, анализира ефекта на черния чай при 95 мъже и жени с нормални нива на кръвното налягане. Половината от участниците пиели 3 чаши черен чай дневно в продължение на 6 месеца, а другата половина пиели плацебо напитка с подобен вкус и съдържание на кофеин.
В края на проучването, групата приемала черен чай имала средно намаление от 2 до 3 точки в горната граница на кръвното налягане и около две точки в долното ниво . Въпреки че не е много, учените казват, че е достатъчно, за да се намали риска от сърдечни заболявания и инсулт с 7 до 10%.
Защо работи?
Смята се, че действието на чая се дължи на това, че напитката подобрява функцията на ендотелните клетки, във вътрешността на кръвоносните съдове и по този начин се повлиява на кръвното налягане. Други изследвания показват, че флавоноидите в черния чай могат да подобрят тонуса на кръвоносните съдове, като им помагат за по-ефективно насочване на кръвта.
4. Приемайте повече магнезий.
Британски анализ на 22 проучвания, публикуван през февруари 2012 г. в Европейското списание за клинично хранене, установява, че най-малко 370 мг магнезий на ден намаляват систоличното кръвно налягане с 3-4 точки и диастолното налягане с 2-3 точки.
Това е от ключово значение, защото изследванията показват, че нормален възрастен човек трябва да приема от най-малко 320 мг магнезий за жени и 420 мг за мъжете на ден и с увеличаването на всеки 100 мг магнезий повече от тази доза, рискът от инсулт се намалява с около 9%.
Защо работи?
Магнезият помага за разширяването на кръвоносните съдове и предпазва от спазми в сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове. Той също така разтваря кръвни съсиреци. Всички тези качества на магнезия могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.