Ние непрекъснато получаваме информация на всички нива, ума, тялото и духа, под формата на мисли, емоции, усещания в нашите тела, мечти и вдъхновение.
Това е като постоянен разговор, но за съжаления за тази красива информация, която ни се поднася, ние не винаги имаме време да слушаме и възможност да разбираме.
Доста често първоизточниците на много заболявания се коренят от нашите мисли, проблеми, „нерешени” емоции, които ние съзнателно сме потиснали. Връзката ни към себе си и Вселената може да изглежда неясна и в застой. Въпреки това ние винаги може да се „свържем” отново, да изчистим съзнанието и проблема си, да „направим” връзките с нашия ум, тяло и околна среда.

1. Медитирайте и дишайте
Предимствата на медитацията са много и възможностите са безкрайни, тъй като всички ние сме различни. Тя е чудесен начин да слушаме тялото и душата си и да позволим на съобщенията да „говорят” по-силно. Медитацията дава възможност на тялото ни да се отпусне и да спре напрежението, чрез равномерното дишане негативните емоции да „излязат” на повърхността и да не трупаме нищо във вътрешния си свят.
По време на семинар е било установено, че човек, който прави упражнение за дишане, след това изведнъж избухва в сълзи и освобождава емоции, които са били дълго време, трупани в подсъзнанието му. Въпреки че човекът не знае от къде идват тези емоции и какво означават всички тези усещания, е важно, че е отделил време да се запознае с тялото си и да започне да го слуша.

2. Намалете темпото! Извадете емоциите, които държите в себе си!
„Бутилираните” емоции, тези, които стоят във вас е добре да може да ги изразявате и да ги изкарвате, да не се трупат и застояват във вътрешния ви свят. Защото нещата не се случват просто така за нас, те са отражение на нашите мисли и преживявания. Точно както мозъкът изпраща сигнал към останалата част от тялото да се движи и да прави разни неща, нашите мисли, нашите думи и нашите действия влияят на цялата ни същност.
Добре е да говорите с любов за тялото си, да се обичате вие самите, да можете да се самоуспокоявате, да се масажирате и да му изпращате хубави послания със собствените си ръце.

3. Обърнете внимание на моделите в живота си.
Нашето поведение и опит следват някакъв ритъм и цикъл. Много хора мислят, работят и действат по някакви установени модели, наложени във времето и одобрени от тях самите. Не смеят да излязат извън приетите от тях самите правила и когато нещата не могат да влязат в тези рамки, когато им се случи нещо ново и различно, това ги натоварва и ги кара да изживяват някакъв стрес. Те не го осъзнават и трупат в себе си. Хубаво е човек да не робува на правила, да действа според ситуацията и да може да изразява емоциите си. Когато сте радостни го покажете, когато сте тъжни също, ако ви се вика по-добре извикайте, ако ви се смее- смейте си. Помнете, че вие трябва да сте господар на себе си и да знаете как се чувствате най-добре, оставете утвърдените модели на поведение за някой друг.

4. Виждайте смисъла в малките неща.
Винаги е важно да се почитат малките неща. Доверете се на чувствата си, живейте в светлина, разрешете на усещанията да идват и да си отиват, не гледайте на зад във времето, а живейте с днешна дата. Настройте се така, че животът може всеки ден да ви предлага нови чудеса и красота, която вие да приемате с отворени обятия.