4 ТЕХНИКИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Понякога и 100 овце да преброим, все не можем да се отпуснем и да потънем в дълбок и спокоен сън, тогава вместо да се изнервяме, да пускаме телевизор, или да захващаме някой роман, на помощ идват няколко медитативни практики, които допринасят за нашия комфорт и лесно заспиване.  Тези техники работят най-добре преди лягане в тиха и успокояваща среда, но ако имате сериозни проблеми със съня, можете да ги прилагате по няколко пъти на ден.
Основен виновник за безсънните нощти е стресът! По-малко стрес през деня, по-добър сън нощем!

1. Коремно дишане

Дишането от корема и насочване на вниманието си върху тези вдишвания, може да ви помогне да се отпуснете, както по време на деня, така  и в леглото през нощта. Някои хора предпочитат да го правят, лежейки в слабо осветена стая, със затворени очи и слушане на нежна музика, като се съсредоточават върху своите вдишвания.

2. Представете си спокойна обстановка

Някои хора си представят спокойна сцена, за да им помогне да се отпуснат в края на работния ден. Няма правила за това, какво трябва да си представим- за едни идеалната отпускаща среда е вечер край морето, за други- селската къща от детството. Съсредоточете се  и си представете тази атмосфера, която ви действа най-положително и хармонично на вас самите, и всеки път, когато чувствате дискомфорт или не можете да се отпуснете и да заспите, мислено се пренасяйте там.

3. Списък за решаване на задачите

Често фокусирайки се върху различни аспекти от живота си преди лягане, ние не можем да заспим. Трябва да работим за това си състояние, в което сме способни да оставим мислите да си отидат и тогава ще се насладим на почивката си.  Можете да отделите 15 минути в някаква част на деня, когато оставате насаме със себе си и решавате проблемите, които ви притесняват. Даже може да записвате мислите си и как смятате да действате. Идеята е, когато вечер лягате, да нямате въпроси без отговори, задачи без решения.

4. Броене

Докато лежите в леглото, започнете да гледате нагоре, съсредоточете се в дишането си- вдишване, издишване и започнете да броите до 10. Повторете това няколко пъти, ако все още не ви се доспива си представете, че сте на хълм, където има много стълби и вие се качвате и броите- на първото стъпало вдишвате, на второто издишвате и броите до 10.