Когато дойде сезона на настинките и гриповете, медиите гръмват от всякакви предложения за справяне с тях. Но дали фармацевтичните продукти и ваксините са дотам ефикасни и какви са страничните ефекти от тях вече е друг въпрос, който не се коментира.
Независимо какъв начин сте избрали да се справите с настинките, има няколко стъпки, които могат значително да помогнат!
1. Яжте Чесън
Чесънът е естествен антибактериален агент! Това означава, че помага на организма да се пребори с всички нежелани бактерии. Най-мощен е, когато се консумира суров. Трудно е да се яде директно, така че опитайте да го добавите в салати, хумус, дресинг и др.. Друг интересен начин за намаляване на силния аромат на чесъна е да се намаже върху парче ябълка.
2. Увеличете приема на витамин С
Витамин С е мощен антиоксидант и супер поддръжник на имунната система. Големите източници на витамин С през зимата, са тъмните листни зеленчуци, както и броколи, брюкселско зеле, шипките, лимон и ябълките. Ако искате ударна доза от него приемайте сок от къдраво зеле, лимон и джинджифил всеки ден.
3.Наспивайте се и намалете стреса
Не трябва да има компромис по отношение на съня, тъй като това води до отслабване на имунитета.
Не е случайно, че се разболяваме преди важен изпит, отговорна задача в работата или веднага след празници. (Причината е една – стресът е в повече) Йогата, дълбокото дишане, разходките навън и медитацията нормализират организма, но се старайте да имате поне 7-8 часа сън на денонощие.
4. Повече джинджифил
Джинджифилът лекува възпаленията и облекчава болките. Но това не е всичко! Той също е анти-вирусен агент, който помага да се повиши имунитета. Джинджифилът също така помага и на храносмилателната система.
5. Намалете захарта
Нека захарта, която приемате идва повече от пресни плодове и зеленчуци, а не от сладкиши и газирани напитки . Захарта отслабва имунната система и причинява възпаления в организма. Не е добре да се приема, когато искате да се преборите с упорит вирус!