Научно доказан факт е, че колкото е по-тъмен и наситен цветът на плодовете и зеленчуците, толкова по-високи са техните антиоксидантни нива. Така тъмните храни с лилав пигмент, като лук, грозде, лилаво зеле, черни смокини, сливи и къпини, са известни с невероятни лечебни сили.
Пурпурният пигмент във всички тези плодове и зеленчуци съдържа флавоноиди, включително ресвератрол, който може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Ресвератрол помага за отпускане на артериалните стени, намалява налягането в артериите и позволява по-добро движение. Храните с лилави нюанси съдържат различни полифеноли, които могат да намалят възпалителния процес в тялото.
Нека погледнем по-задълбочено в тези тъмни хранителни супергерои!
Ето пет причини да се ядат повече храни с цвят лилав:
1. Убиват ракови клетки
Ресвератролът намерен в лилавото грозде, боровинки, къпини и (червено вино) гроздов сок може да подтисне разпространението на рак на дебелото черво- този факт е доказан с изследвания. Други обещаващи проучвания показват също така, че ресвератрол може да индуцира клетъчна смърт в случаи на рак на простатата, на гърдата, кожата, черния дроб, белия дроб и рак на кръвта.
2. Успокояват язвата
През 2011г. проучване установи, че антоцианини от къпините намалява образуването на язва на стомаха. Изследователите вярват, че това се дължи на антиоксидантите в къпини, които предотвратяват окисляването и увеличават активността на други важни антиоксиданти като глутатион, които са естествено присъстващи в тялото.
3. Помагат на черния дроб
Освен плодовете и зеленчуците с тъмен цвят, действат добре и други храни в тези нюянси, като например черен ориз. Той има повече антоцианини от грам боровинки и е антиоксидант, който намалява увреждането на черния дроб, породено от прекомерен прием на алкохол.
4. Полезни за сърцето
Касисът може да намали „лошия“ холестерол LDL с до 13 на сто, и да повиши „добрия“ HDL холестерол. Касисът има повече антоцианини от боровинки.
5. Предотвратяват инфекции на пикочните пътища
Зеленчуци като лилав картофи, лилави моркови и лилаво зеле съдържат един и същ пигмент антоцианин, който е отговорен за борбата с инфекциите. Лабораторни изследвания показват, че антоцианинови съединения се борят с бактерии, които предизвикват инфекции на пикочните пътища и стомашни язви.
Ne съм попадала на лилави или поне близки до толзи цвят моркови, нито пък аспержи. Аспергите са само зелени или бели. Къде да потърся такива, както моркови така и аспержи? Ина4е съм съгласна с вси4ко ,което изброявате. Не съм сигурна, 4е са срещу рак- това е болезнена и спорна тема, но за организма като цяло къпини и особено боровинки са супер. Както и касис.
Мерси.
Антиоксидантите принципно са вредни!