Научно доказан факт е, че колкото е по-тъмен и наситен цветът на плодовете и зеленчуците, толкова по-високи са техните антиоксидантни нива. Така тъмните храни с лилав пигмент, като лук, грозде, лилаво зеле, черни смокини, сливи и къпини, са известни с невероятни лечебни сили.
Пурпурният пигмент във всички тези плодове и зеленчуци съдържа флавоноиди, включително ресвератрол, който може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Ресвератрол помага за отпускане на артериалните стени, намалява налягането в артериите и позволява по-добро движение. Храните с лилави нюанси съдържат различни полифеноли, които могат да намалят възпалителния процес в тялото.
Нека погледнем по-задълбочено в тези тъмни хранителни супергерои!

Ето пет причини да се ядат повече храни с цвят лилав:

1. Убиват ракови клетки
Ресвератролът намерен в лилавото грозде, боровинки, къпини и (червено вино) гроздов сок може да подтисне разпространението на рак на дебелото черво- този факт е доказан с изследвания.  Други обещаващи проучвания показват също така, че ресвератрол може да индуцира клетъчна смърт в случаи на рак на простатата, на гърдата, кожата, черния дроб, белия дроб и рак на кръвта.

2. Успокояват язвата
През 2011г. проучване установи, че антоцианини от къпините намалява образуването на язва на стомаха. Изследователите вярват,  че това се дължи на антиоксидантите в къпини, които предотвратяват окисляването и увеличават активността на други важни антиоксиданти като глутатион, които са естествено присъстващи в тялото.

3. Помагат на черния дроб
Освен плодовете и зеленчуците с тъмен цвят, действат добре и други храни в тези нюянси, като например черен ориз. Той има повече антоцианини от грам боровинки и е антиоксидант, който намалява увреждането на черния дроб, породено от прекомерен прием на алкохол.

4. Полезни за сърцето
Касисът може да намали  „лошия“ холестерол LDL с до 13 на сто, и да повиши „добрия“ HDL холестерол. Касисът има повече антоцианини от боровинки.

5. Предотвратяват инфекции на пикочните пътища
Зеленчуци като лилав картофи, лилави моркови и лилаво зеле съдържат един и същ пигмент антоцианин, който е отговорен за борбата с инфекциите. Лабораторни изследвания показват, че антоцианинови съединения се борят с бактерии, които предизвикват инфекции на пикочните пътища и стомашни язви.