Поне един път на ден човек е напрегнат и изпитва тревожност. Тогава на помощ идват няколко изключителни храни, които освен, че са с богат комплекс от витамини, минерали, омега-3 и съдействат да „потушите” стресовите ситуации и действат успокояващо. Опитайте:
1. Риба

Рибата е хранителна „суперзвезда” , активно помага в драстичното намаляване на тревожността. Богата е на протеини и витамини B, които „опитомяват” напрежение, още съдържа омега 3 мастни киселини, които намаляват сърдечно-съдовите заболявания, регулира кръвната захар, както и невроните в мозъка, което предотвратява депресия. Рибата е също основен източник на магнезий-  минерал, който помага в нервната система и спомага за релаксация. Най-хубавото е, че рибата е един от най-добрите източници на триптофан- аминокиселина, понижаваща хормоните на стреса в тялото и осигуряваща усещане за спокойствие. Недостигът на триптофан е свързан с тревожност, депресия и високо кръвно налягане, както и разстройства на настроението.
2. Аспержи

Те са богати на фолиева киселина и витамин В, а депресията и тревожността са свързани с недостиг на фолиева киселина в организма. Освен това те са с голямо съдържание на витамин С и фибри. Витамин С помага за намаляване на кръвното налягане и сърдечно-съдови заболявания, и фибрите помагат за регулиране на кръвната захар в организма чрез насърчаване на чувството на ситост. Висока кръвна захар допринася за безпокойство.
3. Кисело мляко

Богато е на магнезий, калций, калий и протеини, и бързо  „потушава” тревожността. Смесете го с малко канела и стевия и ще се погрижите и за кръвната си захар.
4. Бадеми

Те са отличен източник на витамин Е, магнезий, фибри, калий, манган, растителни протеини и здравословни мазнини. Те имат невероятен ефект, ако сте нервни. Най-добре е да ги консумирате сурови и без сол.
5. Спанак

Вегетарианската „суперзвезда”, която потушава депресията.  Спанакът е пълен с магнезий, който е един от най-добрите минерали за предотвратяване на тревожност. Магнезият помага за регулиране на нивата на кортизола и насърчава чувството на благосъстояние. Съдържа още фолиева киселина, която също се бори срещу напрежението.
6. Овес

Той е чудесен източник на витамини от група В, магнезий и фибри. Всяко едно от тези хранителни вещества е изключително важно за намаляване на тревожност. Овесът е един от най-добрите хранителни източници, които стимулират производството на серотонин, който е антидепресант хормон в организма.