Кокосовото масло  е една от най-полезните мазнини, които човек може да консумира директно или да използва за естествен овлажнител в кремове и маски. Полезните му свойства са многобройни, като например:

–           подобрява енергийния баланс;

–          намалява риска от сърдечни заболявания;

–           намалява риска от образуването на ракови клетки;

–          подобрява значително храносмилането и абсорбира ценните хранителни съставки;

–          спомага свалянето на килограми и поддържането на оптималната телесна маса;

–          подпомага организма при борбата с бактериалните, гъбичните и вирусните инфекции и мн др.

Ето няколко полезни съвета как да използвате кокосовата мазнина в ежедневието:

1. При желание за „сладко”
Един от най-добрите начини да използвате кокосово масло е при желание да похапвате „сладко”. Кокосово масло е естествено сладко и можете да го добавяте при направата на сладкиши, сладки или др такива, като намалите/изключите захарта и олиото, които обикновено слагате. Дори, ако имате непреодолимо желание за сладко, можете да си гребнете една малка лъжичка кокосово масло, директно от бурканчето.
2. Заместител на маслото
Кокосово масло съдържа верига мастни киселини. За разлика от повечето мастни киселини, той действа по-скоро като въглехидрати от мазнини. Това е страхотно за нас, тъй като телата ни е по-вероятно да ги изгорят като въглехидрати, но няма да започне производството на инсулин. Можете да използвате кокосово масло  като заместител на масло.
3. Лосион
Антиоксиданти и високи стойности на лауринова киселина в кокосово масло са страхотни за борба срещу свободните радикали. Опитайте се да използвате кокосово масло след душ- превръща се в лосион за естествена защита от слънцето и защита от свободните радикали и замърсители. Естествени му съставки ще пазят кожата ви от вредните UV лъчи през целия ден и ще ви дадат вкусен и съблазнителен тропически аромат.
4. Помощник за „отслабване”
Когато тялото ни започва да се снабдява с кокосово масло започва нещо, което се нарича „термогенеза”. Термогенезата помага за по-бърз метаболизъм и може да увеличи изгарянето на калории. Ако искате да отслабнете, хапвайте по много малко количество кокосово масло преди или по време на хранене.
5. Помощник за повредената и суха коса
Използвайте кокосово масло, за да помогнете за връщането на блясъка и красотата на косата си. Благодарение на него ще „ремонтирате” увредените зони и ще върнете силата на косата си. Разтопете 1с.л. кокосово масло, за да се получи течна консистенция, след това масажирайте в косата си, постойте известно време (поне 15мин), преди да се изкъпете.
6. Повишаване на енергията
Телата ни са в състояние да получат повече енергия от кокосово масло, отколкото от повечето храни, които консумираме и това се дължи на метаболитния процес.  Консумирайте го в средата на деня, така ще получите  допълнителен тласък енергия.