Има хиляди хора по света, които страдат от мигрена. Понякога болката е ужасна и единствената възможност е да се заключиш в тъмна стая без звук и светлина, и да се натъпчеш с много лекарства. За щастие има няколко природни начини, които също подпомагат намаляване на главоболието:

1. Витамин В2
Витамин В2 е доказано много ефективен при превенцията от мигрена. Но не си мислете, че като болката започне трябва да се нагълтате с добавката- напротив, за да имате успех е необходимо да я взимате всеки ден като хранителна добавка като част от В- комплекс витамини.
2. Магнезий
Липсата на магнезий може да бъде причина за чести мигрени. Изследване установява, че при 75% от по-възрастните хора честото главоболие е причинено от недостатъчното количество магнезий в организма им. Той действа чрез отпускане на нервите и мускулите в цялото тяло и мозък. Най-добре е да приемате магнезий като хранителна добавка, също се усвоява добре и през кожата, затова можете да използвате магнезиево олио. Освен това може да наблегнете на храните, богати на магнезии, като спанак, цвекло, черен боб, сьомга и много др.
3. Внимавайте за  хранителни алергии
Често се случва мигрената да бъде породена от хранителна алергия, макар и да звучи странно за някои хора. Ако не сте сигурни, че имате алергия към определени продукти, то тогава може просто да не ви понасят и затова да предизвикват неразположението ви, тогава е добре да ги избягвате. Ако не знаете от какво е причинена, можете да си водите хранителен дневник и да записвате всичко, което консумирате. Също може да си направите изследване дали проявявате алергии.
4. Упражнения
Изследване, проведено в Швеция доказва, че физическата активност спомага за намаляване на болката. Учени събират две групи с хора, страдащи от мигрена. Едните три път в седмицата имат по 40 минутни тренировки, а останалите не тренират, а пият обезболяващи, против главоболието. Проучването показва, че двете групи имат съвсем различни резултати- намаление на главоболието при редовно спортуващите, и съответно при неспортуващите – нови оплаквания за странични ефекти.
5. Омега-3
Омега- 3 мастните киселини влияят добре на нашия мозък и също действат превантивно. Те защитават мозъчните клетки и намаляват възпалителните процеси, което от своя страна подпомага за намаляване на болката, която идва от мигрената. Храни, богати на омега- 3 са орехите, лененото семе, риби- най-вече сьомга, и морските дарове, и много др.
6. Хранителен дневник
Трябва да знаете причината, поради която нещо ви боли. Много често причините са свързани с това, което консумираме. Ако си записвате всичко, което ядете в часове и количества, по-лесно ще проследите евентуалните причини за болката. Ако имате сериозно главоболие, тогава си водете дневника в продължение на 3 месеца, ако забележите храни, напитки или „нещо”, което се повтаря и имате болки, тогава го спрете, значи то е „виновникът”. Стрес, преуморена, проблеми, неспокойство- всичко това също влияе негативно. Липсата на сън, липсата на редовно и здравословно хранене. Лекари съветват: „Оправете си корема, за да си оправите и главата!”