Предлагаме ви списък от 6 суперхрани, които ако бъдат включени към ежедневното ви меню, ще ви донесът огромни ползи за здравето.

1. Чиа семена – Те са богати на минерали и са заредени с антиоксиданти. Чиа семената са добър източник на здравословни мазнини (омега-3 мастни киселини) , протеини и фибри. Чиа семената оставят чувство за ситост за по дълго време.

2. Асай Бери – Това зрънце е един от най-здравословните плодове на планетата. Асай е с изключително високо съдържание на антиоксиданти, които помагат да се елиминират свободните радикали в организма. То увеличава общото кръвообращение в организма. Aсай е с изключително високо съдържание на елагова киселина и витамин C, които заедно стимулират имунната система. Този ефект на засилване на имунитета помага за защита от ракови заболявания. В продължение на векове Aсай е било консумирано от хората в Бразилия за лечение на кожни проблеми. Ако се консумират редовно плодове, могат да доведат до естествен блясък на кожата.

3. Кейл – Този вид зеле е пълно с витамини (включително витамини А, С и К) и минерали. То дава на тялото омега-3 мастни киселини, които тялото не произвежда само. Кейл е с високо съдържание на желязо, което тялото използва за производството на хемоглобин в кръвта. При един и същи грамаж то има повече усвояем калций от кравето мляко, така че е полезно за предотвратяване на остеопорозата.

4. Какао- Суровото Какао е пълно с витамини и минерали, включително магнезий и цинк. То е натоварено с антиоксиданти, съдържащи десет пъти повече антиоксиданти от боровинките примерно! Какаото съдържа няколко специални вещества, наречени фенилетиламин (PEA) и анандамид. PEA се произвежда естествено в нашите тела, когато изпитваме чувство на еуфория и радост. Анандаминът ни кара да се чувстваме развълнувани и ползотворни.

5. Броколи – Броколи съдържа изобилие от витамин С, който помага за облекчаване на симптомите на настинка и помага с усвояването на желязо. Броколито съдържа сулфорафан, който спомага за повишаване на нивото на определени ензими в организма, които блокират рака. То също така е богато на фибри, което помага за понижаване на холестерола.

6. Кокосово масло – Това е храна, която може да бъде използвана по много начини. Можете да готвите с него (не влиза във вредни съединения с храната при висока температура), да го използвате като лосион за тяло или да го добавите към сутрешното си кафе или чай. Лауриновата киселина (наситени мазнини) в кокосово масло увеличава HDL холестерола (добрия холестерол) и изгражда имунната система на организма. Лауриновата киселина също унищожава вредните вируси и бактерии в организма. Намазано на кожата осигурява UV защита, като блокира около 20% от ултравиолетовите лъчи. Кокосовото масло може да се използва като всички физически и химически лубриканти при секс . Въпреки че кокосовото масло е над 90% наситени мазнини, то е чудесно за загуба на тегло. Минимално количество от мазнините се натрупват в тялото, като същевременно увеличава метаболизма и помага за изгарянето на повече калории.