Грешките, които се допускат при загубата на тегло, понякога може да са фатални. В желанието си да спазваме точно определен режим на хранене, ние започваме да се подчиняваме на правила, които всъщност може да не са подходящи за нашия организъм и моментно състояние. Повечето грешки, които човек допуска са незначителни, но трябва да сте наясно, че понякога „издевателствате” над тялото си, ставате роби на кантара и се вманиачавате заради някоя тясна дреха. Ще ви запознаем със седем от най-често допусканите грешки при спазване на диета с цел да избегнете дългосрочно увреждане на организма:

1. Пропускане на хранене

Логиката- да намалите хранене= да намалите калориите- в повече случаи е грешна.  Да пропускате някое от редовните си хранения за деня е доста лоша идея, защото така оставате гладни и постоянно мислите за храна, и в същото време тялото ви няма да функционира толкова добре, колкото ако сте хапнали. Затова е по-добре да ядете няколко пъти на ден по-малко, отколкото да имате едно или две големи хранения.

2. Точното количество храна

Ако се опитвате да отслабнете е добре да изяждате определено количество храна, което се равнява на една нормална порция, или малко под това количество. Най-добре е да си купите везна и да знаете дали похапвате 100гр. от нещо или 200, защото разликата е голяма.

3. Хранителен дневник

Експертите по здравословно хранене съветват при диета да си водите дневник на храненето. Това означава да записвате какво консумирате за деня, горе-долу в какви часове и какви пропорции. Така ще си създадете режим и ще се отървете от неща, които сте погълнали, не знаейки кога и как, и колко!

4. Без строги диети

Важно е да разберете, че за да намалите теглото си, трябва да промените мисленето си. Диетата не е нещо, което се прави за кратък период от време, а след това бързо да се завърнете към старите си хранителни навици, защото така се качват обикновено двойно повече килограми. Най-добре е въобще да не си налагате сериозна и драстична диета, а просто да подмените старите си вредни хранителни навици, с нови по-здравословни и по-правилни. Когато се „изчистите” от ненужните продукти и започнете да консумирате с мисъл, ще видите и траен ефект във фигурата си.

5. Упражнения

Добрата фигура е като монета, която има две страни- едната е правилното и здравословно хранене, другата са упражненията. Без физическа активност не може да се „мине”, колкото и да не обичате да спортувате. Изберете вашия вариант за спортуване- дали ще бъде крос в парка, упражнения във фитнес залата, модерните „зумба”, „таебо”, или просто каране на колело или дълга разходка пеша в парка- вие решавате, важното е да не се застоявате. Бягайте от затворения кръг: кола- офис- вкъщи- на масата/ пред телевизора.

6. Откажете се от вредните хранителни изкушения

След като започнете да се храните по-правилно, скоро ще видите намаление на килограмите и тогава лесно може пак да се поддадете на захарните изкушения, среднощните бургери, стоенето на масата с часове и замезването… Веднъж като сте поели курса към правилния хранителен режим, спазвайте го- забравете за вредните изкушения и ги заменете с нови, любими и полезни. Например поничката с плод, чипса с „царевин”.

7. Не се вманиачавайте

Другата сериозна грешка е когато започнете да сваляте килограми, да искате да отслабвате още и още.. Тогава идват сериозните здравословни проблеми, случвало е млади момичета да отказват да се хранят за целия ден само и само да влязат в най-малкия номер дънки. Не го правете, няма смисъл да сте прекалено слаби, важно е да сте здрави. Когато сте здрави и точните килограми, изглеждате най-добре и излъчвате вашата естествена красота. Не „изпускайте” здравословния си начин на живот, заради някоя мания- да си купите нова къса пола с два размера по-малка от реалния ви. Да си прекалено слаб също не е добре.