Фибрите са от ключово значение за подобряване на вашето здраве, за да сте „във форма”, за поддържане на холестерола и намалява риска от заболявания. Предлагаме ви седем стъпки за ефективно включване на повече фибри във всекидневното меню:

1. Бобови растения
Бобовите растения  (боб, леща, грах, соя) снабдяват организма с богат микс от хранителни вещества. Варивата са едни от първите, култивирани от човека растения. Те са много полезни, тъй като са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри. Не зависимо от вида боб (черен, зрял и т.н) в една чаша може да си набавите 1/3 – 1/2 от дневните ви нужди фибри. Най-лесният начин да добавите повече фибри към вашата диета е да консумирате бобови растения по-редовно. Все пак бъдете с повишено внимание при редовната консумация, особено на фасул, защото издува корема, понякога дори има болки и образува газове.
2. Зеленчуци
Зеленчуците са основна храна- те са богати на витамини, безценни антиоксиданти, освен това съдържат доста фибри. Някои зеленчуци с най-високо съдържание на фибри са зеле, спанак, къдраво зеле, царевица, ябълки, броколи, тиквички, брюкселско зеле, сушени домати, патладжани, моркови, тиква и сладки картофи. С толкова много възможности, можете да приемате зеленчуци на всяко хранене, за да увеличите приема на фибри. Най-добре е те да са сурови, на пара, или леко сварени.
3. Плодове
Ако не сте голям фен на зеленчуците, то плодовете за щастие също могат да ви осигурят голямо количество фибри. С най-голямо съдържание са малини, къпини, банани, авокадо, сушени сини сливи, смокини, портокали и грейпфрути. Крушите и ябълките също съдържат фибри, но най-вече в кората им, така че не ги белете. Наслаждавайте се на плодове през целия ден, най-добре половин- един час преди основните яденета, а не като десерт!
4. Овес, пълнозърнести храни и ядки
Ако можете да консумирате глутен, тогава добавете овес и пълнозърнести храни към вашето меню, те също съдържат голямо количество фибри. Ако обичате да ядете хляб- той трябва да е пълнозърнест или от овес, същото важи за макарони, спагети, пици. Пшеница, булгур, ечемик, киноа, овесена каша- всички те са добри източници на фибри. Суровите ядки и семена също са богати на фибри.
5. Добавка „фибри”
Запомнете кои храни са богати на фибри и съзнателно ги замествайте пред останалите. Ако имате рецепта за домашна питка, то направете я с пълнозърнесто брашно. Освен това има добавка фибри на прах, която също можете да приемате- разтворена в сок, вода или дори във кисело мляко с мюсли.
6. Приемайте фибри на малки порции
Важно е да приемате фибри през целия ден на малки порции. Ако приемете твърде много фибри на един път, ще се претоварите и няма да ви е приятно. Добре е да ги въведете полека лека във вашето меню и да увеличавате приема им, така както чувствате, че вашето тяло реагира най-добре.
7. Вода и пробиотици
Водата е задължителна, защото когато приемате повече фибри, тя по-лесно се абсорбира от червата. Пийте не по-малко от 8 чаши вода на ден.

Пробиотиците насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Те гарантират добра микрофлора на червата, а това означава силна имунна система. Добре е, ако сте решили да приемате пробиотик, да се консултирате със специалист.