Чиа съдържа големи количества калий, натрии, калций, фосфор, цинк и манган.

Освен това, съдържанието на полиненаситени, наситени и наситени мастни киселини повишава полезността на зърнената култура.

Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, за които вече съществуват достатъчно данни колко ценни са за доброто физиологично състояние на организма. Консумацията и е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма.

 

Ето и няколко начина за използване на семената:

 

  1. Поръсване върху храните. (сурови)

Един от най-бързите и лесни начини да се използват Чиа семената е да ги поръсите върху храна. Тъй като те са много малки,  могат да бъдат добавени към повечето храни, без дори да бъдат забелязани. Много популярен начин е да се поръсва върху яйца. Но не трябва да се ограничавате до тук. Тя може да се използва за всичко, от меса и зеленчуци на вечеря, до любимия ви сладолед или чийзкейк за десерт!
2. Добавена към бисквитки или кексове.

Ето едно добро оправдание да изяждате цялата кутийка бисквити на един път

Чиа може да бъде добавена към всякакви видове солени или сладки бисквитки , като почти не променя общия вкус.
3. Естествен Сгъстител
Чиа семената могат да абсорбират влагата и по този начин увеличават десет пъти размера си. Забравете царевично нишесте, просто добавете малко Чиа следващия път, когато искате супата да стане по-гъста.
4. Смесена в шейкове

Сухите семена от Чиа са толкова малки , колкото и семената на ягодите примерно. Това ги прави много подходящи да се смесват в здравословни шейкове, къде е необходимо да увеличите количеството на омега 3 мастни киселини. Приятен шейк се получава от комбинацията на  Чиа, спанак, ягоди и банани. Тази комбинация е с високо съдържание на витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини.
5. Плодови десерти
Накиснете Чиа в плодов сок за голям топинг на Чиизкейк, сладолед, или по ваша рецепта. Две супени лъжици Чиа ще абсорбират повече от две чаши течност. Резултатът е гел наподобяващ желе. Чиа приема вкуса на течността.
6. Закуска
Чиата може да се добава към мюслитата, овесените ядки и др. Наша любима рецепта включва:  Чиа семена, банан, ванилия, бадемово мляко и овесени ядки (разбира се). Така получавате подсилваща доза вкусна и здравословна закуска.
7. Пудинг

Може да смесите чиа в нишестета, пудинги или други десерти като мляко с ориз или грис например.

 

Не забравяйте да използвате тази уникална суперхрана равностойна по съдържание на омега мастни киселини с маслото от черен дроб на риба треска.