Медът не е само за подслаждане на чая или за успокояване на болките в гърлото, той е много полезен за здрава и хубава кожа. Ако търсите изцяло натурална съставка, за да добавите към вашата рутинна грижа за кожата, доверете се на невероятния мед. Ето списък със седем от чудесата, които върши за кожата ви:

1. Защитава!
Една от основните му функции е да защитава вашата кожа, да я прави устойчива на стрес и вредни влияния, да е здрава и еластична. Медът е естествен антиоксидант, има антигъбични и антимикробни качества, затова защитава кожата от екологични щети и дори може да лекува рани, обриви и да се бори с инфекции.
2. Овлажнява!
Медът е известен като естествен „влагозадържащ” продукт и ако се използва редовно, може да успокои дори и най-сухата и чувствителна кожа, а дори и коса. Можете директно да намажете лицето и шията си с мед, или да го смесите с други природни съставки и да си направите чудесна домашна маска.
3. Намалява стареенето!
Основна грижа на всяка жена е да запази кожата си по-дълго време да изглежда здрава и млада, но това често е най-трудното. Свободните радикали са токсични молекули, които могат да бъдат намерени почти навсякъде. Естествените антиоксиданти в меда се борят със свободните радикали от околната среда и така запазват свежестта на кожата ни.
4. Лекува!
Основна полза от меда е, че той се бори срещу кожни инфекции и насърчава зарастването на рани. Той има антимикробни свойства, които го правят естествен „бранител” срещи рани и замърсявания. Според проучване, когато захарта в меда е в контакт с течности от кожните рани се произвежда водороден пероксид, който ускорява оздравителния процес.
5. Храни!
Медът работи за вас и вътрешно, и външно. Когато го ядете също се грижите за тялото си, но можете да го прилагате и външно върху кожата и косата си за подхранване. Богат е на хранителни вещества като магнезий, калий и калций – те са в помощ за кожата да се регенерира и насърчават развитието на здрави клетки.
6. Почиства!
Медът е натуралният вариант на лосион за почистване, защото той премахва мръсотията много добре от вашата кожа. Естествените ензими в него, когато се комбинират с вода, могат да създадат лек антисептик за дълбоко почистване на кожата без източване от нейните естествени масла.
7. Анти-акне!
Друга употреба на меда е, че се бори с акне. Използвайте малко количество мед за лечение на пъпки, като най-добре да намажете самата пъпка, да го оставите за около 15 мин. и след това да изплакнете с вода. Медът има антибактериални свойства, които помагат в борбата с бактериите в акне и други кожни раздразнения. Опитайте това лечение дневно и ще видите постепенно подобрение в кожата си!
Медът е страхотна натурална храна, която има много приложения. За да се насладите на тези му благоприятни качества за кожата, първо се сдобийте с наистина качествен мед. Също така, не забравяйте да го тествате, преди да го използвате върху лицето си, тъй като това може да предизвика алергични реакции. За някои хора медът е силен алерген- убедете се, че вие не сте от тях, преди да го използвате.