В пълнозърнестите храни се съдържат всички годни за консумация части на зърното, включително триците, зародиша и ендоспермата. Зърната могат да бъдат цели (непокътнати) или обработени, но всички компоненти на зърното трябва да са в естествени пропорции. Такива храни са: царевица, овес, кафяв ориз, булгур, ечемик, елда, просо, киноа, 100% пълнозърнесто пшеничено брашно и др. Препоръчват при спазване на диета, за намаляване на холестерола, прочете още 7 причини, които си струва да знаете:

1. Повече B-витамини
Пълнозърнестите храни съдържат хранителни вещества, включително протеини, фибри, витамини- по-специално витамини от В групата, антиоксиданти, минерали и микроелементи (желязо, цинк, мед и магнезий). При рафинираните брашна, от които се прави  например белия хляб, при преработката се губят част от тези свойства.

2.Намаляват риска от диабет тип 2
Проучванията показват, че яденето на повече пълнозърнести храни (което означава повече фибри) може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с 30%.

3.Помага за поддържане на теглото
Пълнозърнести макаронени изделия, зърнени храни и хляб съдържат много фибри, което води до по-добро храносмилане. Освен това засищат глада ви в пъти по-бързо от останалите продукти. Диетите с пълнозърнести храни, също така подобряват здравето на червата, като помагат да се поддържат редовните им движения и се стимулира растежа на здравословните бактерии в дебелото черво.

4.Намаляват холестерола
Тези храни са с естествено ниско съдържание на мазнини, освен това са богати на някои видове витамини и минерали, както и въглехидрати. Отличен избор при здравословно хранене.

5.Помагат за понижаване на кръвното налягане
Високото кръвно налягане е свързано с хронично високите нива на  („лошия“) холестерол и те могат да бъдат драстично намалени от яденето на пълнозърнести храни, като овес и ечемик.

6.Намаляват риска от сърдечни заболявания
Ниското кръвно налягане, понижаването на холестерола и по-ниското тегло- това са достатъчни причини за преминаване към пълнозърнести храни, но има и друго- те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

7.Намаляват риска от някои видове рак
Диета, богати на пълнозърнести храни, се препоръчва при хора, имащи някои видове рак. В повечето такива храни има голямо количество антиоксиданти, които се борят с увредените клетки.