Има хора, на които ежедневното меню се състои само от неща в суров вид. И тези хора, обикновено ги наричат суровоядци, се чувстват прекрасно, имат достатъчно енергия и повече свободно време, защото не прекарват досадни часове в пазаруване или пред печката. За всички останали обаче е чудно какво ядат тези хора.., ето списък само с някои от най-известните сурови храни. Добавете и вие продукти, които според вас нямат нужда от топлина обработка и са богати на витамини, минерали, фибри и т.н.

1. ПЛОДОВЕ- Основните им полезни хранителни вещества се съдържат в прясната им форма и са полезни за консумация преди хранене. Също така, независимо колко удобно е консумирането на плодове под формата на плодови сокове, истинската им сила, се крие в тяхната цялостна структура, а не под формата на сок.

2. ЗЕЛЕНЧУЦИ – Те са богати на витамини и минерали, спомагат за метаболизма на въглехидратите, протеина и мазнините в лесни за използване източници на енергия.

3. ЯДКИ- Суровите ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

4. КЪЛНОВЕ- Те са богати на белтъчини, въглехидрати, минерални вещества (фосфор, калий, калций, магнезий, мед, цинк), ферменти. Осигуряват пълноценната работа на нервната система и нормалната обмяна на веществата. Редовната консумация подобрява храносмилането и лекува от екземи и язви на стомаха.

5. ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ- Например, спанакът може да бъде чудесна основа за салата в суров вид.

6. СЕМЕНА- Богати са на фибри и витамин Е и също носят прилив на енергия. Семена от чиа,  например, ви гарантират омега-3 и 6 растителни мастни киселини, протеин, калий, желязо, бор, калций, фосфор, антиоксиданти и пр.

7. СУШИ- Главна му особеност е запазването на първоначалния вкус и външния вид на всеки от продуктите. Класическото суши не се обработва. Използва се прясно уловена морска риба, а понякога се използва филе от пушена. Японците са убедени, че употребата на сурова риба укрепва здравето и удължава живота. За да се получи вкусно суши, всички продукти трябва да са пресни. При направата на първото суши свареният ориз е бил използван за консервиране на риба. Тя се почиствала и се нарязвала на дребни парченца. След това я посолявали и я смесвали с ориз, а върху сместа слагали камък, който гонел въздуха. Процесът на млечно-кисела ферментация на ориза и рибата продължавал месеци. Това правело рибата годна за консумация цяла година. Оризът обикновено се изхвърлял. В наши дни не навсякъде сушито се приготвя изцяло от сурови продукти и затова много суровоядци не го консумират.