Има хора, които са благословени с невероятна кожа и на тях не са им необходими почти никакви грижи, за да изглеждат невероятно! Но тези хора са малко.. Всички останали е добре да полагаме грижа за кожата си, защото с напредване на годините тя губи уникалността, еластичността и свежестта си. Трудно е да спрем опустошенията на времето, но можем да намалим влиянието му и то не като използваме кремове и лосиони, наблъскани с козметични подобрители, а като се храним здравословно. Представяме ви списък с 7 начина, които влияят добре върху вашата кожа, запазват по-дълго свежестта й и неутрализират вредните влияния на околната среда.

1. Плодове
Всички плодове съдържат мощни антиоксиданти, които се борят с вредните химикали в телата ни, известни като свободни радикали. Тези свободни радикали влияят негативно на кожата и тя изглежда изтощена и уморена. Някои плодове съдържат повече хранителни вещества, полезни за кожата, от други. Избирайте плодове в ярък цвят- червен, лилав, оранжев.. това са най-добрите цветове на плодове, които обогатяват вашата кожа. Колкото е по-ярък и по-концентриран цвета на даден плод, толкова повече антиоксиданти има в него.
2. Хидратация
Един от основните начини да поддържате здрава кожа е да пиете много течности. Водата е задължителна- поне 8 чаши на ден. Също така можете да приемате чай или сок от пресен плод или зеленчук, или шейк, обогатен със суперхрани, и др. Избягвайте алкохол, сокове с консерванти, газирани напитки. Не чакайте да ожаднеете, за да изпиете една чаша вода. Когато вече сте ожаднели, това означава, че вашето тяло се е дехидратирало, пийте редовно течности. Те хидратират кожата отвътре, но и поддържат кръвообращението и обмяната на веществата в добро състояние.
3. Мазнина
Не всички мазнини са лоши за вас и тялото ви, и не е нужно напълно да ги ограничавате. Напротив има такива, от които кожата се нуждае, за да се запази в по-добър вид. Просто намалете наситените мазнини в полза на ненаситените.
4. Слънчева защита
Всеки обича хубавия тен, но силното слънце не е добро за вас и със сигурност е едно от нещата, които могат да направят кожата да изглежда състарена. Бета-каротинът е хранително вещество, което е известно, че помагат на кожата да се защитава от слънцето. Можете да го откриете в плодове и зеленчуци с оранжев цвят, включете ги в ежедневното си меню, особено през лятото. Можете да използвате и слънцезащитни продукти и натурални масла, които също предпазват.
5. Кофеин
Кофеинът е враг на хубавата кожа, намалете го. Той е диуретик, който стимулира тялото ви да отделя вода и това води до дехидратация.
6. Витамини
Има три ключови витамини за здравето на кожата – А, С, Е. „Ретинол” е производен на витамин А и най-вероятно ви е позната съставка от продуктите, които се грижат за кожата. Всички витамини А, С и Е стимулират производството на колаген и еластин, които поддържат кожата свежа и тонизирана. Консумирането на храни, богати на тези три витамини е един от хубавите здравословни начини за здрава кожа.
7. Селен
Изследванията доказват, че минерала селен повишава еластичността на кожата, и също така може да предпазва от вредното въздействие на слънцето. Можете да увеличите приема му като ядете повече пълнозърнести житни растения, чесън и яйца.