Тези подправки не лекуват неправилното и нередовното хранене, или неактивен начин на живот, но ако ги добавите във всекидневното си меню, ще усетите благоприятните им ползи веднага.  Те не само дават вкус и аромат на храни и напитки, а помагат и на желанието ви да свалите няколко килограма. Вижте кои са те:
1. Женшен

Женшенът е една от най-известните подправки, която може да ви помогне да отслабнете, поради способността му да действа като стимулант, но без кофеин. Най-често се използва, за да повиши нивата на енергия и бързата обмяна на веществата. Действа добре при затлъстяване и на хора с диабет. Според проучване на хора с диабет и наднормено тегло, след продължителен прием на женшен, има подобрение на инсулиновата чувствителност и значителна загуба на тегло за период от 12 дни.

2. Лют червен пипер

Това е мощна подправка, която засилва метаболизма. Може да помогне при  борбата със затлъстяването чрез намаляване на приема на калории, намаляване на мазнините в организма, както и при борбата с вече натрупаните мазнини. Всички чушки метаболизма, но лютият червен пипер има най-голям ефект.

3. Черен пипер

За черния пипер сме споменавали многократно, той е изключителна подправка с редица ценни свойства.  Помага и на  желанието ни да свалим килограми. Той съдържа съединението, наречено пиперин, благодарение на което е тази пикантна нотка и блокира образуването на нови мастни клетки.

4. Горчица

( Тук се има предвид Горчица растението, което се използва като подправка. При смилане и смесване на семената с вода, оцет  или други течности, се създава жълтата подправка, известна като горчица .) Горчицата е чудесна за намаляване на теглото  ни, не само защото е без калории, но и защото тя значително намалява кръвната захар, намалява апетита и засилва метаболизма.

5. Куркума

Куркумата е прекрасна подправка, пълна с антиоксиданти, бореща се срещу образуването на мазнини и  с разрушителните свободни радикали, които могат да причинят преждевременно стареене на клетките и дори болести като рак.

6. Канела

Канелата е популярна и изключително ефективна подправка за понижаване на кръвната захар. Тя е анти-гъбична подправка, което означава, че се бори с „лошите” бактерии в тялото. Наличието на здравословен баланс на „добрите” бактерии ще ви помогне да усвоявате хранителните вещества по-добре и ще ви помогне да ядете по-малко. Канела е богата на антиоксиданти, дава по-ниски нива на инсулин и намалява апетита.

7. Джинджифил

Той има противовъзпалителни свойства, помага за успокояване и отпускане на чревния тракт. Изследванията показват, че джинджифилът може да има термогенни свойства, които помагат за засилване на метаболизма, и имат апетитподтискащ ефект.

8. Кардамон

Кардамонът е ароматна и много успокояваща подправка, често използван и в Аюрведа . Той има пикантно-сладък вкус с мощни термогенни ефекти, които помагат да се стимулира обмяната на веществата.