Най-доброто питие сутрин на гладно, преди да се погълнали каквото и да е друго, е една чаша хладка вода с прясно изстискан сок от половин лимон. Ето защо:

1. Изчиства кожата

Основна причина е, че помага да запазите кожата си свежа, чиста и хидратирана, намалява дефектите по нея, както и фините бръчици и линии. Водата сама по себе си може да помогне за изчистването на токсините от кожата, а добавяйки лимонов сок, което означава голямо количество витамин С, си осигурявате прочистване на токсините от кръвта.
2. Балансира рН

Лимоните са алкални храни, те сами по себе си са кисели, но вътре в телата ни са алкални (лимонена киселина не създава киселинност в организма, веднъж метаболизирана). Поддържане на тялото си в алкално състояние предпазва от болести и патогени и както знаете баланса на рН в организма е ключът към доброто здраве.
3. Стимулира имунната система

Лимоните са с високо съдържание на витамин С и калий. Витамин С е чудесен за борба с настинките, а калият стимулира мозъка и функционирането на нервната система и помага за контрола на кръвното налягане. Ако вече сте болни, опитайте топла вода със сока на един лимон и малко мед.

4. Помага при загуба на тегло

Лимоните са с високо съдържание на пектин, който помага при умишлено гладуване. Също така е доказано, че хора с по- висока алкална среда в организма, отслабват по- лесно. Водата с лимонов сок засилва метаболизма.

5. Помага при махмурлук

Една чаша питейна вода с лимон може да помогне за успокояване на стомаха, който е  раздразнен и чувствителен след „пиянска” нощ. Ще ви подейства като антисептик и ще помогне на детоксикацията на целия организъм.
6. Освежава дъха

Една от тайните му е, че помага за по-приятен и свеж дъх, особено ако сте пушач или консумирате пикантни и тежки храни, защото те водят до „сухота” и неприятна миризма в устата.
7. Стимулира мозъка и нервната система

Друг впечатляващ ефект от пиенето на лимон във вода е, че той съдържа много калий. Ниските нива на калий са свързани с депресия, тревожност, забравяне и „мъгливост” на мозъка. Както споменахме по-рано, лимоните са пълни и с витамин С, който се изчерпва при стрес.
8. Помага при дихателни проблеми

Ако имате дихателни проблеми, като астма или инфекции, лимон във вода е идеалната напитка. Има антибактериални свойства и помага да се отървете от инфекции на гръдния кош и облекчава кашлицата. Освен това е природен лек за алергии, тъй като помага да си запазите тялото алкално и с по-балансирано рН.