Преди да предприемете каквато и да е диета за прочистване на вашето тяло, първо се убедете, че нямате нужда от прочистване на ума. Отделете си време, за да детоксикирате ума си, да „разчистите” малко в затрупаната си глава. По този начин ще сте в състояние да подобрите много ваши дейности, да се саморазвивате и ще имате по-големи ползи в личен, професионален и духовен план. Ето някои предложения за по-лесно прочистване на ума:
1. Бройте до 10!
Преди да предприемате каквато и да е реакция, преди да изкажете бързи думи или неясни физиономии, пребройте до десет. Тази пауза от няколко секунди, ще ви даде възможност за обмислен и адекватен отговор в почти всяка ситуация. Ще разберете, че кризата не е толкова голяма, колкото първоначално сте мислели, само защото можете да действате рационално и да изберете други опции за реакция.

2. Да на положителните изречение!
Изберете някои положителни изречения, които можете да си повтаряте няколко пъти на ден и това да ви стане навик. Изречения като следните:
„Обичам да опитвам нови неща“, „Ще съм спокоен дори и при стресова ситуация“, „Благословен съм с всеки нов ден“, „Вярвам в себе си“, „Аз съм добър човек” и др.
Повтаряйки тези или подобни фрази, ще направите чудеса за вашето самочувствие и ще почувствате нови сили, които „влизат” в ума ви.

3. Не на негативните мисли!

Както трябва да се научите да имате положителни мисли и изречения, така трябва да се научите да бягате от негативното и от хората, които ви действат по този начин. Изречение като „вие сте безполезни „,“ ти си ужасна майка „,“ никога няма да получиш това, което искаш“ не трябва да позволявате да достигат до ума ви.
4. Не се ядосвайте!
Всеки един от нас е имал лош ден, „лоша” случка, „лош” разговор, среша с лоши хора, но тези събития ни помагат да оценим кои са добрите страни, срещите с добрите хора, добрите случки. Тук ключът е не да се отдаваме на тези негативни емоции, а да търсим позитивното. Ако сме имали лош ден, то той вече е минал, сега е прекрасна вечер и трябва да се насладим на нея в компанията на любимите си хора. Не отделяйте от времето си да се ядосвате и да сте разстроени, постоянно търсете позитивното.

5. Не обръщайте внимание на дребните неща!
Използвайте всяка нова възможност, която ви чака, не обръщайте внимание на дребните неща и „спънките” по пътя ви. Стигнете до крайната цел, дори и да има препъни камъчета. Не гледайте на долу, погледнете хоризонта и се усмихнете.
6. Спете!
Не подценявайте ползите от добрия сън. Ако имате проблеми, решете ги, когато сте си отпочинали. Добрата стара поговорка, че утрото е по-мъдро от вечерта, важи с пълна сила и в наши дни. Когато човек е уморен и изтощен не може да мисли трезво, за да прочистите ума си, трябва да се наспивате.

7. Дишайте!
Започнете да правите упражнения за дишане, те помагат да се отпуснете и да „изкарате” негативните емоции на повърността. Направете си кратка пауза няколко пъти на ден, в която дишате и ще се убедите колко прочистващо ви действа това на ума ви.

8. Живейте в настоящето!
Живейте с днешна дата, вместо да мислите за почивката след 5 месеца или срещата с приятели след 3 дни, или колко хубаво е било на морето преди 2 години, се насладете на днешния ден и открийте кое ви е приятно сега в момента.