(…ИЛИ КАК ПО-ЛЕСНО ДА СЕ СПРАВИМ С МАХМУРЛУКА)

Всички имаме прекрасни вечери в компанията на добри приятели, които започват с една, две чашки вкусно питие и завършват с … трудно събуждане на другия ден с тежък махмурлук. Освен известните на всички айран, лимонов сок, зелева или шкембе чорба с лют пипер и чесън, и други изпитани „помощни средства”, сме подбрали няколко съвета, които също помагат за така жадуването „изцеление”.
1. Сън
Може би, никой не се замисля, че основният метод за „изцеление” при препиване е добрият сън, защото повече пъти сме толкова уморени, че това е най-естественото нещо, което може да се направи- да се наспим. Добрата новина е, че сънят наистина помага и ако нямате спешна работа на другата сутрин, то спете до късно.
2. Вода
Някои казват, че не могат да пият много вода, след като се препили, защото започва да им се гади. Истината обаче е, че трябва да се пие много вода, ако искате по-лесно да се освободите от махмурлука. Пиенето на много вода е отличен начин за детоксикация след употреба на алкохол, както и да се преборите с дехидратацията. Алкохолът действа като диуретик, така че е от съществено значение да възстановите тялото си с вода. Тя също така помага за изчистване на всички токсини от погълнатите количества- напитки, храни, цигарен дим и какво ли още не.
3. Избягвайте стимулантите
Избягвайте да смесвате- алкохол, цигари, кофеин, енергийни напитки. На сутринта, ако не можете без кафе (а е хубаво да не пиете въобще), то поне заменете силното черно еспресо, с някакъв по-малко кофеинен вариант, например- цикория, в краен случай- лате. Всички останали средства, които се продават по аптеките и гонят махмурлука, не са желателни да се използват.
4. Пот
Най-вероятно упражненията са последното нещо, което ви идва на ум да правите след като сте препили, но изпотяването е чудесен начин за детоксикация на вашето тяло. Така че, ако в петък сте имали бурна нощ, то тогава започнете събота си с една хубава тренировка във фитнес залата и след това една сауна- ще се почувствате като „преродени”.
5. Чай
Пиенето на много чай е препоръчително, особено на зелен чай и на лайка. Зеленият чай съдържа кофеин, обаче доста по-малко от кафето- около 24-40mg кофеин, докато чаша сварено кафе 95-200 mg. Други видове чай, които чудесно действат за детоксикация, са са глухарче, лимонова трева и лайка.
6. Витамини
Със сигурност сте изчерпали доста от запасите си на хранителни вещества, затова е редно да се снабдите с нови. Хубаво е да пиете хранителни добавки, богати на витамини и минерали, разбира се не какви да са, а само проверени и изпитани ( като хранителни добавки „Вижън”, които може да намерите в „Добринки” или други утвърдени марки. Защото пазарът е наводнен с много видове, но не всички „вършат” работа.)
7. Яжте здравословни продукти
След препиване имате нужда да „заредите” организма си с полезни продукти, затова яжте храни богати на протеин, зеленчуци и плодове, и стоите далеч от бонбоните. Сладкишите са примамливи, но опитайте се да ядете повече плодове, за да се детоксикирате по-лесно.

8. Без стрес
Опитайте се да избягате от допълнителен стрес и си отделете време да се отпуснете. Масаж, медитация, йога, добър филм, хубава книга- изберете нещо, което ви действа разтоварващо.