Пролетта е любим сезон на всички, но тогава си даваме сметка, че зимата сме натрупали няколко килца отгоре и имаме нужда от леко разтоварване. Опитайте невероятно полезните храни, които растат през пролетта и с лекота могат да ви помогнат в борбата с кантара. Предлагаме ви списък с няколко пролетни чудеса, които са много вкусни, нискокалорични и пълни с антиоксиданти:

 

1. Коприва

Изключително богат и разнообразен е хранителният състав на копривата. Източник на витамини – А, В, D, Е и К, калций, манган, желязо, калий, магнезий, цинк, мед, ферменти, хлорофил и багрилни вещества. Нискокалорична и чудесна за всякакви пролетни манджи.

 

2. Киселец

Твърди се, че гаси жаждата и се смята за полезен за повишаване на апетита. Листата могат да се добавят в салата, най-често е основна съставка е в супа от киселец. Растението съдържа оксалонова киселина, която допринася за характерния му вкус. Поради това е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците и др. подобни. Той е разхлабително средство.

3. Аспержи

Не толкова популярни в България, но с редица предимства, особено при борба с наднормено тегло. Те са естествен диуретик и също така са богати на витамин С, фолиева киселина, калий, витамин А, инулин, вид диетични фибри, които поддържат червата здрави.
4. Цвекло

Отлична отслабваща храна, въпреки че има малко естествена захар, но се грижи за детоксикацията на тялото, особено на черния дроб. Черният дроб е „отговорен” за филтриране на токсините и изгарянето на мазнини.
5. Спанак

Богат е на магнезий, желязо, растителни протеини, витамин А, фолиева киселина, витамин Е, и фибри. Засища глада, поради невероятните си хранителни свойства и в същото време е чудесен при отслабване.
6. Моркови

Морковите са „бонбоните” на природата, когато става въпрос за зеленчуци. Ако имате нужда от сладко, преди да ядете каквото и да е друго, опитайте няколко моркова. Те са едни от най-добрите растителни храни пълни с витамин С, магнезий, фибри и витамин А. Тези хранителни вещества са от съществено значение за доброто здраве и за отслабването.
7. Малини

Те са богати на фибри и с ниско съдържание на захар, и високо съдържание на хранителни вещества, витамин С и антиоксиданти. Те са едни от най-добрите плодове за отслабване и един от най-вкусните, разбира се 🙂
8. Артишок

Богат на фибри, грижи се за детоксикацията на тялото и има вид влакна, които са специализирани в „метенето” на отпадъци от дебелото черво, което води до отслабващия ефект.

 

Всички тези храни са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри. Това е печеливша комбинация, когато се на разтоварващ режим или просто се опитвате да се храните здравословно. Имате ли любими здравословни пролетни храни, кои са те?