Токсичните тежки метали като арсен, кадмий, олово, живак и уран са широко разпространени в околната среда. Макар, че не е възможно напълно да се ограничи достъпа на тези метали до човешкия организъм, то има няколко храни, които помагат за по-лесното им изчистване от тялото.  В тази статия ще научите за 9 от тях.

1. Зелена глина (хума) за пиене

Зелената  глина е форма на вулканична пепел, която има способността да извлича токсините от човешкия организъм. Тя има слабителен ефект и съдържа високи нива на желязо, магнезий и силиций.  Глина се използва в производството на зимент, керамика, козметични продукти против акне, котешки тоалетни и за избистряне на виното. Висококачествената глина  е безопасна  за поглъщане,  докато по-ниските класове са само за външна употреба.

2. Синьо – Зелени водорасли АФА
Синьо-зелените  водорасли (заедно със зелените  водорасли като Хлорела) съдържат хлорофил, антиоксидант и тъмно зелен пигмент. Те не само съдържа почти всички необходими витамини и минерали, но също така имат ефект за увеличаване надостъпа на кислород в клетките, като същевременно намаляват  азота и въглерода. Проучвания в Япония след ядрените бедствия в Хирошима и Нагасаки през 1945 г. показват, че 8 грама Хлорела дневно, увеличават 5-кратно елиминирането на уран, олово и кадмий, които са в организма.

3. Репей (корен)
Мощен очистител на кръвта, коренът от репей премахва тежки метали като живак, заедно с други токсини. Той се използва за лечение на кожни заболявания като акне. Репей помага за пречистване на черния дроб и се използва за лечение на рак. Има антибактериални, анти-гъбични и анти-туморни свойства.

4.  Кантарион (листа и стъбло)
Кантарионът облекчава гаденето, лошото храносмилане и подуването на корема. Редовната консумация помага за намаляване на холестерола и кръвната захар. Също така се бори срещу салмонела и премахва тежки метали като живак от тялото. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства и може лесно да се отглежда в домашна градина.

5. Чесън
Чесънът съдържа антиоксидант „алицин” и спомага за намаляване на кръвното налягане и холестерола, помага за прочистване на черния дроб. Предлага уникални ползи за здравето при редовна консумация, има антивирусни, антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства.

6.  Глутатион
Глутатионът е вид аминокиселина верига, наречена трипептид. Глутатионът модулира реда на клетъчния процес, наречен хомеостаза.  Той е от съществено значение за обработката на токсините в околната среда, тъй като детоксикира канцерогени (по-специално арсен) и помага на организма за премахване на тежки метали като кадмий, желязо и живак. Това помага на метаболизма и имунната система  да бъдат по-устойчиви. Глутатионът има антиоксидантни свойства.

7. Лук
Лукът  съдържа антиоксидант „кверцетин”. Той облекчава симптомите на алергия и помага за намаляване на холестерола. Лукът се използва за лечение и предотвратяване на атеросклероза и коронарна болест на сърцето и помага за премахване на тежки метали от организма. Лукът има антимикробни свойства.

8.  Селен (минерал)
Селенът е основен минерал, който действа като антиоксидант и спомага за здрава имунна система. Той има силни противоракови свойства и помага за детоксикацията на организма и премахването на тежки метали като живак. В много големи количества селенът е силно токсичен, затова е добре да се използва в умерени, предварително уточнени със специалист дози.

9.  Клиновит (Зеолит)
Клиновитът е порест минерал с бял цвят, съставен предимно от алуминий, силиций и кислород. Представлява фино сито, което задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други. При попадането му в друга среда, най-вече течности, между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен. Това очиства организма от отровни вещества. Предлагаме го под формата на камъчета, който се добавят към водата за пиене.