Като цяло, един човек умира от диабет на всеки десет секунди. Почти 14% от мъжете и 12% от жените над 30-годишна възраст имате диабет, и в близост до една трета от тях дори не го знаят.
Това заболяване скъсява живота със средно почти девет години и намалява качеството на живот чрез увеличаване на риска от сърдечен пристъп, инсулт, бъбречна недостатъчност, инфекции, слепота, ампутации и др.
Милиарди долари годишно се харчат по света за „войната срещу диабета“, а болестта продължава да расте и възрастовата граница намалява……… ЗАЩО ЛИ Е ТАКА?!

Дали сме на прав път или не, здравомислещите хора трябва да подходят различно!

Хипократ, бащата на модерната медицина, го е казал най-добре, „Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството ти храна.“

За щастие, има хранителни вещества, които могат да регулират нивата на кръвната захар.
Тук са изброени 8 безопасни и естествени начини , които може да помогнат на диабетиците в борбата им с високата кръвната захар:

1. Зелен чай
Богат на съединения , подпомагащи стабилизиране на кръвната захар.

2. Алфа-липоевата киселина
В проучванияе доказано, че алфа-липоевата киселина има способноста да държи кръвната захар в норми. Нейната способност да убива свободните радикали може да помогне на хората с диабетна.
Тя също така укрепва имунитета, подобрява енергията в клетките,предпазва ги от разрушение и премахва излишните токсични метали.

3. Хром.
Когато се приема хром ,нивата на HDL или „лошия” холестерол падат, развива се инсулинова резистентност и се повишават триглицеридите. В допълнение хромът подобрява функцията на рецепторите на инсулин.
Проучванията показват, че хемоглобин A1c се намалява, възпаленията и глюкозата се връщат към нормалните стойности при повечето хора, които са взели хром. Най-добрите хранителни източници на хром включват лук, домати, картофи и морски зеленчуци.

4. Канела
Биофлавоноидите, намерени в канелата, могат да променят информацията за производство на инсулин в мастните клетки и по този начин има голяма вероятност да помогне при лечението на диабет.
Доказано е, че половин чаена лъжичка канела на ден значително намалява нивата на кръвната захар и триглицеридите при хора с диабет тип 2.
5. Коензим Q 10 или CoQ10
Доказано е, че понижава на кръвната захар при диабетици с 30%. CoQ10 повишава клетъчната енергия и е антиоксидант. Изследвания показват, че перорална доза от 100 мг CoQ два пъти дневно ефективно понижават нивата на кръвната захар при диабетици.

6. Магарешки бодил
Семето на магарешкият бодил съдържа мощни антиоксидантни свойства. Изследвания показват, че хората, които са получавали 200 мг Магарешки бодил на таблетки три пъти на ден преди ядене в продължение на четири месеца водят до по високи резултати при намаляване на кръвната захар в сравнение с „плацибо” таблетки.

7. Омега-3 мастни киселини.
Способността на омега-3 мастните киселини, да намаляват риска от инсулт и сърдечни пристъпи е добре известна. Но те също притежават една друга интересна способност, която се отнася особено за диабет: Омега-3 мазнини конвертират потенциално вредните липопротеини с много ниска плътност (VLDL) в LDL. Намаляване на клетъчното възпаление е от съществено значение за диабетици!

8. Женшен
Проучване в Университета на Чикагската школа по медицина е установило, чепри мишки, на които е дадено дневно 150 мг женшен, значително се подобрява глюкозния толеранс и се стига до нормални нива на краъвната захар само след 12 дни!

9. Стевия
Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди. Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, т.к. стевиозидите стимулират секрецията на инсулина. Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.

Специализирана помощ!
Даже и натурални, тези храни не могат да бъдат от еднаква полза за всеки човек. Ако едно работи при един, няма гаранция, че ще има резултат при друг. Хубаво е болните да се консултират със специализирани лекари преди да предприемат действия. За предпочитане е лекарите да са хомеопати или практикуващи методи на лечение със здравословно хранене и приемане на хранителни добавки.

Всички тези храни са натурални, безвредни и са подходящи за приемане и от здрави хора, с цел профилактика и избягване на бъдещи здравословни проблеми!