Най-добре е храната, която ядем да е прясна, свежа, не замразена, не размразена и т.н. Но понякога се налага да оставим хранителните продукти за два-три дни и тогава е добре да знаете някои малки трикове за по-дългото им запазване.

1. Картофи
Ако искате да предпазите картофите от покълване, можете да ги съхранявате заедно с ябълки. Звучи налудничаво, но това е доста използван метод.

2.Ябълки
Говорейки за ябълки, те обикновено са доста траен плод, стига да се съхраняват на проветриво и хладно място. Най-често ябълките се развалят една от друга, така че проверявайте ги, ако има гнила, веднага я изхвърляйте.

3. Зелена салата
Марулята издържа малко по-дълго, ако след като я купите, я измиете и подсушите с кърпа, след това я завивате в найлон със суха хартиена торбичка, така че никаква влага да не влиза вътре.

4. Джинджифил
Джинджифилът може да го оставите във фризера, след като сте го ползвали, там той ще се запази.

5. Сирене
Има теория, че ако се сложи малко масло в единия край на сиренето, това го предпазва от изсъхване. След това то трябва да се увие във восъчна хартия, не в пластмасова, и тогава може да го поставите в найлонова. Добре е да го оставите в най-топлата част на хладилника.

6. Аспержи
Все по-популярните у нас аспержи, също имат своя хитрина за запазване. Трябва да се отсече долния им край на стъблата и да ги поставите в съд с вода, а върховете може да покриете с найлонова торбичка или да ги оставите да „дишат”. Така ще се запазят за 3-4 дни.

7. Подправки
Някои пресни подправки като магданоз, босилек, див лук и копър ще останат свежи, като използвате същата техника като при аспержите. Отрязвате им долния край и ги потапяте във вода. Другите подправки, които не са свежи, като мащерка е добре да съхранявате в буркан или друг съд, който плътно се затваря и не стои на открито.

8.Банани
Има теория, че ако се покрие короната на бананите (дръжките им) с пластмасова обвивка, това ще ги запази свежи за малко по-дълго.

4. Гуакамоле
Гуакамоле представлява пюре от вътрешността на авокадото, като му се добавят домати, чушки, лимонов сок и лук. В повечето случай след като се направи трябва или цялото да се консумира, или е за изхвърляне. Вариант е да го намажете с малко зехтин отгоре, но много малко само няколко капки ( или да използвате вече популярните у нас- спрейове за готвене. Основното му предимство е, че той ви дава възможност да използвате много малко, равномерно количество мазнина), след това да му сложите найлонова обвивка и да го приберете в хладилника.
Накрая пак искаме да подчертаем, че прясната и свежа храна е най-полезна и здравословна, и тук периодът на съхранение не е повече от няколко дни.
Какво мислите за тези съвети, вие как си запазвате храната по-дълго, кои са вашите собствени „пресни хранителни трикове”?