Напоследък се говори много за омега 3 мастни киселини и има доста добри отзиви. Оказва се, че не всички мазнини са „лоши” и тялото ви се нуждае от омега-3 мастни киселини, за да функционира правилно. Можете да ги приемате като хранителна добавка- например, хапчета рибено масло, но вашето тяло абсорбира и използва омега-3 мастни киселини по-добре, ако можете да ги получите от истинска храна.
Какви са най-добрите начини да си ги набавите?
Повечето от тях са в морски дарове, но няколко източника на омега-3 мастни киселини може да ви изненадат.
Тук са 9 начина да получите омега-3 чрез хранене.1.Ленено семеЕдна малка порция от ленено семе е вероятно най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. С ниско съдържание на холестерол и натрий, отличен естествен източник на протеини и фибри, препоръчително при всяка диета, както и за здраво сърце.

2. Орехи

Една порция орехи вероятно ще се побере в дланта на ръката ви, но тази малка закуска съдържа почти всичките омега-3 мастни киселини, които са необходими за целия ден. Те също така са друг добър източник на протеини и фибри. Добавете ги към салати или хляб, може и печени, но най-добре се усвояват сурови.

3. Сьомга

Тази риба съдържа повече от половината омега- 3, които ви трябват за цял ден. Дивата сьомга е по-здравословен избор от отглежданите в рибарниците, но каквото и да предпочетете, няма да сбъркате. Ако към нея добавите спанак, ще получите двойна доза качествена и полезна храна.

4. Сардини

Те са добър източник на омега-3 мастни киселини, но не са най-добрият избор за някой, който търси понижаване на холестерола си. Те, обаче, са заредени с протеини и калций. Ако ви харесва вкуса им, консумирайте умерено.

5. Соеви зърна

Една порция от соя съдържа около половината от омега-3 мастни киселини, които трябва да се консумира в рамките на един ден. Както и няколко други начини за получаване на омега-3 мастни киселини, те са също добър източник на вегетариански протеин. Насладете им се сварени, като ги добавяте към супи, или ги изпиете в чаша соево мляко.

6. Камбала (едра дънна риба)

Тя е богата на омега -3, също е добър източник на витамини и протеини, и е с ниско съдържание на натрий. Опитайте печено хубаво парче камбала с малко морска сол и смлян черен пипер, с изцеден лимон. Толкова вкусна и питателна!

7. Скариди

Добрата новина е, че скаридите са източник на омега-3 мастни киселини. Лошата новина е, че са с доста високо съдържание на холестерол, така че, ако сте им фен, ги ползвайте умерено, и избягвайте потапянето им в маслен сос. Вместо това, може да ги направите на скара с малко чесън и масло, и с пресни зелении. Ако ги ядете панирани или пържени, няма да си набавите полезните омега-3.

8. Тофу

Тофу е друг избор за вегетариански омега-3 мастни киселини. То може да присъства в много от любимите ви рецепти, например при супи, салати и паста, и т.н. Една порция от тофу ще ви даде около 15% от препоръчителната доза на омега-3 мастни киселини, така че консумирайте го няколко пъти в седмицата.

9. Чиа

Тя е могъщ източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, витамини и минерали, има свойството да спомага за свалянето на килограми и подобряване работата на стомашно-чревния тракт. Закусвайте с по една лъжица чиа в кисело мляко, добавяйте я в супи, салати и други храни по ваш избор.