Консумирането на храни, които естествено прочистват черния дроб, ще ви помогне да сте здрави и пълни с енергия. Черният дроб е като филтрираща система за тялото – премахва  бактерии от кръвта, помага за усвояването на хранителни вещества от храната в полезни неща, от които нашето тяло се нуждае, поддържа нивата на хормоните , повишава силата на имунната ни система , изгаря мазнини и отровите, които отиват в жлъчката.

Да се избягва прекомерната консумация на алкохол е един чудесен начин да се грижим за нашия черен дроб.

Това са 8 храни, които естествено прочистват черния дроб:
1. Чесън
Той помага да активирате ензими , които могат да изчистят  токсините. Алицин и селен, намерени в чесън, спомагат за запазване и изчистване на черния дроб.
2.Куркума
Куркумата е специфична подправка, известна с редица полезни свойства, едно от тях е, че помога за детоксикацията на черния дроб и се бори срещу канцерогени.
3.Маслиново олио (зехтин)
Може да ви осигури липиди, които абсорбират вредните токсини от тялото ви. Просто забравете за обикновеното готварско олио и заложете на висококачествен зехтин.
4 . Цитруси
Те съдържат високи нива на витамин С, който работи като естествен антиоксидант .
5.Орехи
Съдържат високи нива на аргинин, аминокиселина, която помага за детоксикацията на амоняк. Те също са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и глутатион, които поддържат нормален  черен дроб и му действат прочистващо.
6 . Пълнозърнести храни
Кафяв ориз и други зърнени храни съдържат високи нива на витамините В-комплекс . Тези витамини помогат за нормалната функцият на черния дроб в редица начини, включително подобряване на метаболизъм , детексикация на  черния дроб и обща функция на черния дроб. Избягвайте храни, направени от бяло брашно.
7 . Зеленийки
Зеленийките могат  да неутрализират тежки метали, пестициди и други химикали . Листните зеленчуци са изключително ценни и е хубаво да консумирате всекидневно.
8 . Зелен чай
Зеленият чай съдържа антиоксиданти  и подпомага чернодробната функция .