Какво означава да бъдем здрави? Дали това е нормалното кръвно, дънки среден размер, организъм, който не боледува, или нещо друго?

Постоянно от телевизията ни казват как трябва да изглеждаме за да сме здрави (Реклама на “Dove, Nivea, или модел на Victoria’s Secret). Опитваме се да разберем,  в кой номер дънки трябва да влезнем когато сме здрави. Съдим всички, които не влизат в тази категория. Но забравяме най-важния фактор: „Как се чувстваме, когато сме здрави?” Какво е усещането?

Здравословният живот включва комбинация от физически, умствени и емоционални компоненти, които ни правят такива, каквито сме. Ние буквално създаваме нашите тела отвътре навън с това, което говорим, мислим и правим. Независимо от това, как смятаме , че изглежда здравия човек, има едно нещо, което всички ние искаме по-често, когато става въпрос за здраве: Всеки иска да се чувства по-добре.

Не би ли била скучна гората, ако всички дървета изглеждаха по един и същи начин? Разбира се, можем да се съгласим, че затлъстяването е нездравословно. Можем да се съгласим, че яденето на боклуци и мързелуването в продължение на дни не е здравословно. Можем дори да се съгласим, че динамичното ежедневие, изпълнено със стрес води до физическа, умствена и емоционална смърт. Защо  тогава ние всички искаме да се поберем в категорията: Victoria’s Secret или Dove? Защо сме толкова повърхностни, когато става дума за най-вважното нещо?

Нашето здраве започва вътре в нашето тяло и не спира до нашата кожа. Нашето здраве се излъчва извън кожата ни в света и обществото под формата на действия. Как живеем оказва влияние не само върху  нашето тяло, ум и дух, но също така засяга тялото, ума и духа на всички хора, с които се сблъскваме ежедневно.

Когато променим нашите мисли, страхове, тревоги и несигурност  за здравето от това което виждаме и започнем да го чувстваме, ние засаждаме семето за бъдещ успех, здраве и щастие.

Какво ще кажете за този  подход към здравето: Яжте чиста и здравословна храна, контролирайте до колкото е възможно стреса и се занимавайте с редовна физическа активност. Изглежда доста ясно, нали?

Въпреки това, съществен фактор е КАК. Ние можем да се подложим на мъчителна  диета,  да броим калории и да превърнем храненето  в изтощени акт, създаващ ни напрежение.  Можем да бъдем обсебени от храната и да станем луди на тема здравословно хранене. Ние можем да спортуваме с напрежение и сила или можем да спортуваме с лекота. Важното е когато го правим да се замисляме на това , как се чувстваме.

Когато заменим това – Как сме искали да се чувстваме, с това – Как се чувстваме СЕГА, можем да започнем да се наслаждаваме на процеса да живеем здравословно.

П.С. Нищо против модели те на Victoria’s Secret. Все пак между редакторите има и мъже 🙂