Гроздовите зърна трябва да се консумират заедно с ципата и поради това, че тя е отлично средство за изхвърляне на натрупаните отрови в стомаха и червата. Друго ценно качество на гроздето е, че то съдържа пектинови вещества, които също се натрупват също в ципата на зърната.
Влияe добре на:
– сърдечносъдовата система – то е отлична храна и отлично лекарство при почти всички видове заболявания на сърдечно-съдовата система и се препоръчва на болни като най-доброто и незаменимо „гориво“ за сърцето.
– черния дроб и бъбреците – гроздето действа диуретично и по такъв начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища.
– укрепване на организма – при редовна консумация на грозде се наблюдава увеличение на хемоглобина в кръвта, на червените кръвни телца, нормализиране дейността на стомашно-чревната система и секреторните функции на стомаха.
– на храносмилателната система – когато гроздето се консумира поне 20 мин. преди хранене, то се задържа в него за кратко време и постъпва бързо в дванадесетопръстника, където съдържащите се в него органични киселини по рефлексен път стимулират отделянето на повече сокове от жлъчката и панкреаса, които спомагат за по-бързото смилане на мазнините и белтъчините.
Не се препоръчва консумацията му при хора, които имат язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични диарии, свръхчувствителност към гроздето, болните с тежки декомпенсации на сърцето, при напреднала фаза в развитието на туберкулоза и при афти.
Оставете коментар
You must be logged in to post a comment.