Гроздето се характеризира с богато съ­държание на много полезни за човешкия организъм минерал­и- калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, ман­ган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк, силиций и други. Богато е и на витамини D, В1, В2, и С. Важно е да се знае, че те се съдържат повече в ципата, отколкото в зърната.

Гроздовите зърна трябва да се консумират заедно с ципата и поради това, че тя е отлично средство за изхвърля­не на натрупаните отрови в стомаха и червата. Друго ценно качество на гроздето е, че то съдържа пектинови вещества, ко­ито също се натрупват също в ципата на зърната.

Влияe добре на:

–  сърдечносъдовата система – то е отлична храна и отлично лекарство при почти всички видове заболявания на сърдечно-съдовата сис­тема и се препоръчва на болни като най-доброто и незамени­мо „гориво“ за сърцето.

– черния дроб и бъбреците – гроздето действа диуретично и по такъв начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пъти­ща.

–          укрепване на организма – при редовна консумация на грозде се наблюдава увеличение на хемоглобина в кръвта, на червените кръвни телца, нормализиране дейността на стомаш­но-чревната система и секреторните функции на стомаха.

– на храносмилателната система – когато гроздето се консумира поне 20 мин. преди хранене, то се задържа в него за кратко време и постъпва бързо в дванадесетопръстника, където съдържащите се в него органич­ни киселини по рефлексен път стимулират отделянето на пове­че сокове от жлъчката и панкреаса, които спомагат за по-бър­зото смилане на мазнините и белтъчините.

Не се препоръчва консумацията му при хора, които имат язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични диарии, свръхчувствителност към гроздето, болните с тежки декомпенсации на сърцето, при напреднала фаза в развитието на туберкулоза и при афти.