Последните години се говори основно, че свалянето на килограми е главно свързано с приетите калории от храната и спортуването. – т.е., да се храним по-малко и да се упражняваме повече – но има още много неща, които да се добавят към общата картина.
Днес навсякъде чуваме колко вредна е захарта за тялото, но нека да погледнем малко по-дълбоко от научна гледна точка, за да може всеки след това да формира свое собствено мнение.
Първо, нашите тела основно работят на глюкоза от разграждането на въглехидратите , от която се създава енергията. Глюкоза и фруктоза са прости захари. Захарозата (захар) е 50/50 комбинация от фруктоза / глюкоза , а високо фруктозният царевичен сироп (HFC) е 55/45 комбинация от фруктоза / глюкоза. Тази малка разлика е това, което прави HFCS много по-сладък от обикновената захар, но тя също прави HFCS така потенциално токсичен за телата ни.
Царевичната индустрия твърди, че захарта и високо-фруктозния сироп от царевица са едни и същи и че двете са безопасни, когато се ядат в подходящи дози. Но какво е „правилната доза?“ С тези съставки, които са скрити в практически всяка пакетирана храна, повечето хора консумират средно 100 килограма захар годишно.
Как организма въздейства с фруктозата? Професионалисти твърдят, че тя не води до инсулинова реакция като глюкозата, което я прави с по-нисък гликемичен индекс. Но тъй като тя не води до инсулинова реакция тялото не може да прецени, кога приетото количество е достатъчно или е в повече, което води до други неприятни ефекти (също потиска лептина, който ви казва когато сте сити и не потиска грелина, който стимулира апетита) .
Друго лошо качество на фруктозата е, че навлиза директно в черния дроб. За разлика от фруктозата в една ябълка да речем, в която фибрите са непокътнати и се усвояват едновременно . Разграждането на голямо количество директно попаднала фруктоза в черния дроб води до увеличаване на пикочната киселина ( предпоставка за увеличаване на възпаления, подагра и кръвно налягане) и с течение на времето чернодробна стеатоза (една от основните причини за инсулинова резистентност).
Така че ние имаме на лице щетите от глюкозата от високо въглехидратна диета, съчетана с увреждане на черния дроб от фруктозата, която работи само за да се ускори процеса на инсулинова резистентност и метаболитен синдром (свързани с болест на сърцето, диабет, висок риск от рак и все по-нарастваща талия).
В китайската медицина има интересен подход към захарта. Там рядко се говори за калории и казват, че е важно да има баланс от шестте основни вкуса на небцето. Те са сладко, солено, кисело, горчиво, пикантен и „меко”. Ключът към здравословното хранене е да се яде правилната комбинация от тези аромати.
Чисто физиологично, организмът няма нужда от сладко. Но когато ви се прияде е добре да спазвате (колкото се може) няколко основни принципа:
1 – Избягвайте натурални сокове, коли, енергийни напитки и други изкуствено подсладени напитки.
2 – Четете етикетите и стойте на страна от пакетирани храни с добавени изкуствени подсладители..
3 – Няма безплатен обяд. Когато един продукт е много евтин, задайте си въпроса, защо е така.
4 – Стремете се да използвате основно натурални подладители: Стевия, Агаве, Кленов сироп, Мед, Якон идр. Ако използвате захар е хубаво да е нерафинирана, сурова, кафява захар.
5 – Плодовете и зеленчуците са най-доброто „сладко” 
Успех!