1. Бадеми

Те ви позволява да запазите фигурата си идеална и също така подобряват общото здраве. Бадемите могат да помогнат за намаляване на нивото на вредния холестерол в организма и да снижат риска от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите в тях са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Допринасят за доброто храносмилане.

  1. Орехи

Ако изпитвате чувство на потиснатост, имате неспокоен сън или имате проблеми с когнитивната функция, то трябва да усилите приема на омега- 3 мазнини, които се съдържат в орехите. Освен това те спомагат за производството на мелатонин за здрав сън и също са богати на манган, мед, желязо, фосфор, магнезий и калций.

Структурата на човешкия мозък се състои от 60% мазнини и изисква омега-3 мастни киселини, за да функционира оптимално и да запази гъвкавостта на мозъчната течност, а именно орехите и фъстъците са много богати на омега-3.

  1. Кашу

Кашуто се слави с противовъзпалителните си свойства, със способността си да намалява повишената кръвна захар и да предпазва диабетиците от инсулинова зависимост. Кашуто е полезно и за сърцето. Ядките съдържат мононенаситени мазнини. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки. В него се съдържат около 75% съдържат т. нар. оleic acid. Това е киселината, здравословна за сърцето, която се съдържа и в зехтина. Полезни са за доброто храносмилане и са подходящи при диета.

  1. Фъстъци

Те са богати на витамин В3, който е особено важен за работата на мозъка, защото подобрява функционирането му и засилва паметта. Регулират кръвната ви захар. Фъстъците са богати на манган, който има важна роля в усвояването и метаболизма на въглехидратите в организма и регулирането на нивата на кръвната захар.

  1. Бразилски орех

С богатото си съдържание на фибри и протеини, бразилските орехи ни помагат да контролираме чувството на глад и да ни заситят за доста часове напред (засищат дори и гладни мъже ;). Омега мастните киселини са в изобилие в бразилския орех. Преобладава съдържанието на омега-6 мастни киселини, за които е сигурно, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

  1. Шам-фъстък

Притежава мощен потенциал против сърдечно-съдовите заболявания. Добавянето на шам-фъстъци към ежедневното меню води до значително намаляване нивото на холестерола, вредните мазнини, кръвната захар, високото кръвно налягане и възпаленията на клетъчно ниво. Подходящи са при диета.