Според направени проучвания суровите тиквени семки имат много ползи за здравето, които помагат при алкализиране на организма, загуба на тегло, за хубава и блестяща коса, кожа, нокти, за редовен стомах и т.н.

Ето 10 полезни свойства:

1. Те спомагат за дълбок и пълноценен сън, защото съдържат аминокиселината триптофан, която се преобразува до серотонин в тялото и помага за спокоен нощен сън.

2. Те са в помощ на сърцето, благодарение на лековития минерал магнезий, който е също така естествен релаксант на природата.

3. Те са с високи нива на лесно смилаем протеин, който помага стабилизирането на кръвната захар. Стабилна кръвна захар означава загуба на тегло ( ако се опитвате да намалите теглото).

4. Те са с  високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Редовната употреба на масло от тиквено семе е доказано, че помага за намаляване на доброкачествена простатна хипертрофия – състояние, при което простатната жлеза се увеличава.

5. Подходящи са за мъже, предпазват простата, заради високо съдържание на минерала цинк.

6. Те са добър източник на желязо и действат благоприятно на кръвта.

7. При проучвания е установено, че когато тиквени семки се добавят към храната, анти-възпалителни резултати са сравними с ефективността на лекарството, индометацин, без странични ефекти.

8. Техните фитостеролови съединения се счита, че намаляват  холестерола. От ядките и семената, тиквени семки има вторият най-висок размер на стероли (слънчоглед и фъстъци са първи).

9. Те са отличен източник на фибри, което помага за редовен стомах.

10. Те се грижат за алкално рН на организма. Много храни са киселинно-формиращи в тялото. Киселинността е свързана с болка, заболявания и дори рак.