Ако се интересувате от ароматерапия или се питате как да употребявате етеричните масла, ние ви предлагаме статия, в която подробно описваме как да ги използвате. Те не носят само приятен аромат, а имат полезни и приятни свойства.

1. Изберете по предназначение
Етеричното масло не носи само приятен аромат, а има определени свойства и цели. Трябва да знаете какво искате от етеричното масло и да си изберете такова- дали да подобрява съня ви, да ви действа релаксиращо, и т.н. Например, ментата подобрява храносмилането, затова е добре да го използвате в стаи, в които се храните. Хубаво е да имате впредвид, че повечето масла трябва да се разредят преди употреба.

(В галерията на нашата facebook страницата ще откриете картинка с предназначенията на основните видове етерични масла).

2. Добавете го в домашните маски
Можете да добавите етеричното масло с аромата, който най-добре ви приляга във всички продукти за всекидневна грижа, които използвате, като например шампоан, домашен ексфолиант за тяло и т.н. По този начин любимият ви аромат ще е постоянно с вас и ще имате собствен неподправен мирис, който ще е уникален.

3. Освежител за въздуха
Един от чудесните начини да използвате етерични масла е като освежители за въздух. Може към обикновен пълнител на спрей да прибавите аромата, който желаете, така всеки път когато пръсне, ще го усещате. 20-30 капки от маслото са достатъчни за един пълнител.

4. Акне
Маслото от чаено дърво е много ефективно при борбата с акнето. То е доста концентрирано, така че винаги трябва да се разрежда. Една капка масло от чаено дърво се смесва с 5 капки (или дори повече) вода и се тества върху ръката. След като видите резултата, преценете дали трябва да е повече или по-малко разредено и го приложете върху лицето. Когато вече знаете подходящата пропорция може да го напоите върху памучен тампон и да го оставите върху засегнатата зона за нощта.

5. Менструални болки
Някои етерични масла може да помогнат при облекчаването на менструалните болки. Такива са маслата от: джинджифил, лавандула, здравец, градински чай или мента. Смесете няколко капки от някое от гореспоменатите масла към 10 грама базово масло: (гроздови семена, жожоба или масло от бадем) и намажете в долната част на гърба, бедрата и корема.

6. Главоболие

Маслото от мента е наистина универсално масло и можете да го използвате, за да облекчите  не само главоболие, но и гадене, морска болест, настинки и навяхвания. Смесете няколко капки от ментовото масло към 10-ина грама друго базово масло (може да използвате даже и всяко масло, което имате в кухнята си) и намажете на слепоочията и челото.

7. Безсъние
Друг начин за използване на етеричното масло е да се вдишва чрез инхалации. Лайката и лавандулата са две от маслата, които може да се вдишват или да се втрият в кожата чрез масаж. Това ще помогне да се справите с безсънието.

8. Тонус
Ако усетите, че нямате енергия или се чувствате в застой, опитайте да си дадете тласък без да е необходима енергийна напитка или кафе. Чрез етеричните масла може да стимулирате сетивата си, при това без никакви странични ефекти. Масла, които помагат при засилването на вътрешната енергия са: мента, цитрусови аромати, розмарин и тамян.
9. Инфекции на пикочния мехур
Това е не толкова известен метод за лечение на инфекции, но е дал резултати при много хора.  Добавете 5 капки от розмариново и лавандулово масло в гореща вана, за 5-10 минути. След това преминете към студен душ , под който да останете поне 1 минута.  Повторете 2-5 пъти, най-малко 2 пъти седмично. Този метод е помогнал на много хора при инфекции на пикочния мехур.
Сега вече знаете как да използвате етеричните масла, не само за аромат! Ще се радваме да споделите ваши впечатления и опити от други видове масла и терапии.