Голяма част от хората седят неправилно докато са на бюрото пред компютъра. Това води до неравномерно разпределение на тежестта, неефективно използване на мускулите и прекомерно натоварване върху гръбначните дискове. Тези деформации при седенето могат да се пренесат и върху стойката в изправено положение и при движението, което може да донесе драстични увреждания за здравето.

В допълнение, седенето в условия на стрес (например в работата) влияе на симпатиковата нервна система, което трае и след приключване на работния ден вкъщи. На следващия ден процеса се повтаря и така се чудим защо здравето ни е влошено толкова много.

Как може да се предотвратят тези увреждания?!

Като за начало може да опитате да не се заседявате за твърде дълго, излезте на разходки, намерете си занимание, което ви кара да се движите и да се успокоявате. Медитирайте.

Как да коригираме стойката си докато седим:

Намерете „седалищните“ си кости. Седнете на твърд стол и усетете двете най-твърди точки (издутини) на седалището. Трябва да седите точно върху тях. Ако наклоните седалището си назад ще усетите как те се мърдат назад. Ако свлечете таза надолу ще усетите как се мърдат напред. Повторете няколко пъти тези движения и ще забележите как това афектира върху гръдния кош и на позицията на раменете и главата.

Бъдете здрави и ГЛАВАТА ГОРЕ!