Всяко ястие има нужда от специални подправки, които да му придават вкус, мирис и уникалност. Напомняме ви, че никой не се е родил, можейки да готви- всичко е въпрос на желание, опит и експеримент. Но има няколко задължителни подправки, които всеки, претендиращ, че може да готви или има желание да се научи, трябва да познава. Представяме ви списък с десет такива, които трябва да има във всяка кухня:

1. Розмарин
Доста специфична подправка, „тайно оръжие” на много професионални готвачи. Препоръчва се за печени или варени картофи, както и за различни видове месо- печено агнешко, свинско, пиле или заек. Също така може да я добавите на салата – домати с чесън.
2. Риган
Тази билка е „удобен партньор” за почти всички италиански (средиземноморски) ястия, особено при използването на доматена основа или доматен сос. Може да я добавите още към някои ястия на месна основа или вегетариански кюфтета.
3. Мащерка
Мащерка има прекрасна и характерна миризма и си „отива” в много комбинации, някои шеф- готвачи твърдят, че е универсална. Особено подходяща е за пиле със зеленчуци, придава му „дървесен” и топъл вкус.
4. Босилек
Пресен босилек и сух босилек „произвеждат” почти напълно различни вкусове. Пресният босилек винаги е по-добрият избор, но изсушеният върви чудесно с доматена основа или къри. Също популярна билка и подправка в средиземноморска кухня, фантастично допълнение към салати.
5. Куркума
Има остър вкус и ако не сте я използвали досега, може би в началото няма да я възприемете. Това е изключително популярна индийска подправка, която е пълна с антиоксиданти. Отива на много зеленчуци- задушени тиквички, броколи, дава чудесен вкус на ризото. Внимавайте като я добавяте, защото тя представлява ярко жълт прашец, който лесно полепва по вашите ръце и дрехи.
6. Магданоз
Една от най-типичните български подправки, която „върви” на почти всички ястия, особено, когато е пресен. Майстор- готвачите я наричат „гъвкава” билка, използват я да „оживяват” кремообразни яденета, има свеж вкус и лек аромат. Добавяйте я смело за почти всички- супи, месо, дори и в домашен хумус. Не забравяйте обаче, че има два вида магданоз: къдрав вид, който обикновено се използва при гарнитурите и плосък, които е по-добър за готвене.
7. Кориандър
Използва се в азиатската кухня, прибавят го към пържени картофи, зелено къри, но понякога добавен към пилешки сандвич предизвиква интересен вкус. Подходящ е за някои зеленчукови супи, като морковена и тиквена.
8. Индийско орехче
„Гъвкава“ подправка, която е подходяща както за солени, така и за сладки ястия. Върви на някои торти, като дава топъл и плодов вкус, както и на бисквити, направени на базата на чийзкейк, също така е чудесен и за ванилов сладолед, като просто леко го поръсите отгоре. При солените манджи се използва в яхнии, супи, къри и дори картофено пюре.
9. Мента
Най-известната употреба на мента е при приготвянето на агнешко месо. Листата от мента имат освежаващо и ревитализиращо действие и затова често се използват като чай или за домашна лимонада.
10. Канела
Канелата е последната подправка от списъка ни, но е от първостепенно значение. Неписан кулинарен закон е: Ябълки + канела = кулинарен успех! Освен за сладкиши или ароматно капучино, поръсено с нея, тя се използва и при солени ястия, когато искаме да осигурим сладък привкус. Например при печено свинско или пилешко месо се получава интерес сладникав ефект.

Това са само 10 популярни подправки, разбира се има още много, които са задължителни за често приготвяни ястия, като копър и джоджен.
Споделете с нас кои са вашите фаворити сред подправките, на кои залагате най-често и какви са любимите ястия на вашето семейство, които не се получават, ако не добавите стръкче магданоз или щипка канела.