Хроничното сърцебиене се счита за анормално сърдечносъдово поведение и понякога може да бъдат индикатор за по-сериозно сърдечно заболявания. Не се притеснявайте, ако веднъж ви „прескочи” сърцето, замислете се, когато е системно. Освен това такива нередовни удари често се случват дори в състояние на покой,  докато лежите в леглото и могат да бъдат придружени от световъртеж , страх, задух и болка в гърдите. Тревожността може едновременно да бъде причина и ефект на сърцебиенето . Освен това други причини за сърцебиене са аритмия, прекаляването с кофеин, някои лекарства, силови упражнения, недостатъци в надбъбречните и нервната система, високо кръвно налягане, бременност и при хиперфункция на щитовидната жлеза.  Има няколко билки, които помагат при такива състояния, добре е да ги знаете:

(Преди да консумирате, която и да е от билките, посъветвайте се със специалисти!)

1. Глог
Глогът се радва на дълга история като лечебно растение и днес , предимно при сърдечно-съдови заболявания. Неговите съставки имат способността за отпускане на сърдечните мускули, полезни за регулиране на сърцебиенето . Изследвания показват, че приема на глог спомага за увеличаване на целостта на стените на кръвоносните съдове, подобряват коронарния кръвоток и използването на кислород.

2. Дяволска уста
Чрез укрепване на функционирането на сърцето , тази билка може да се ползва при аритмия и сърцебиене , свързани с напрежение и тревожност .

3. Мента
Ментата е популярен билков лек, заради нейните аналгетично , противовъзпалително , спазмолитично , антиоксидантни свойства и всички служат в полза на сърцето.

4. Лавандула
Тъй като състоянията на паника и тревожност често са придружени от сърцебиене , билкови вани с лавандула отпускат нервната система. Има изследвания, които доказват, че лавандуловото масло може да доведе до значителен спад на кръвното налягане, пулса и температурата на кожата , които са признаци за намаляване на възбуда.

5. Гинко Билоба
Освен, че е мозъчен тоник, с мощни антиоксидантни свойства Гинко билоба спомага за разширяването на кръвоносните съдове, предотвратява съсирването на тромбоцитите, а също и увеличаване на размера на периферна и мозъчния кръвоток по време на сърцебиене .

6. Пасифлора
Известен със своята широка гама от медицински цели , пасифлора е отлична билка, която може да се използва за лечение на сърцебиене . Води се за релаксант, може да се използва за облекчаване на леки случаи на тревожност , депресия и безсъние.

7. Лют червен пипер
Признат за сърдечен стимулант, лютият червен пипер се е една от най-добрите билки, които стимулират здравето на сърцето . В действителност, това е способността му да се справят с различни видове сърдечни заболявания , които включват ангина пекторис , болка в гърдите , застойна сърдечна недостатъчност , сърдечни аритмии , и разбира се , сърцебиене .

8. Чесън
Чесънът е вероятно най-популярната билка и подправка, която има невероятни ползи за здравето. Чесънът работи чрез контролиране на появата на сърдечно-съдови заболявания , които предизвикват сърцебиене,  може да се използва за борба с атеросклерозата и запушени артерии , както и за намаляване на нивото на холестерол и кръвното налягане, което може да предизвика сърцебиене .

9. Валериана
Тя е считана за една от най-популярните естествени средства за лечение на тревожност в Европа. Освен способността му да индуцира доброто качество на съня, валериана е известна също със своите релаксиращи свойства.

10. Пчелник
Тази билка е известна със своето потогонно, отхрачващо, диуретично, ароматно, противовъзпалително, тонизиращо , анти – паразитно, слабително и стимулиращо свойство.