Снабдена с витамини и минерали, както и основен източник на омега – 3 мастни киселини , рибата може да помогне за предпазване от редица заболявания – от рак до сърдечни заболявания, от депресия до артрит.
Ползите от яденето на риба:

1. При сърдечни заболяване
Консумирането на риба може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и да подобри шанса за оцеляване след сърдечен удар. Рибата прави това чрез понижаване на нивата на мазнини, наречени триглицериди в кръвта – повишените нива са свързани със сърдечно-съдови заболявания . Рибните масла също могат да помогнат за намаляване на съсирването на кръвта и нарушен сърдечен ритъм след сърдечен пристъп.
2. При болестта на Алцхаймер
Полиненаситените мастни киселини, открити в много рибни киселини могат да предотвратят увреждане на мозъчните клетки. Консумирането на риба може да намали риска от високо кръвно налягане , което е свързано с деменция . Френско изследване на 2000 души , показва, че тези, които ядат морски дарове поне веднъж седмично са имали значително по -малък риск от деменция в продължение на седем – годишен период , отколкото онези, които не го правят.

3. Срещу някои видове рак
Шведско проучване на 6000 мъже над 30-годишен период показва, че тези, които не ядат риба имат между двоен и троен риск от развитие на рак на простатата, в сравнение с тези, които ядат умерени или големи количества . Ракообразни, като раци и омари , също съдържат селен – смята се, че има противоракови свойства.
4. Срещу депресия
Рибата може да помогне за облекчаване на депресията. Благодарение на високите нива на омега – 3 мастни киселини  се смята, че те повишават нивата на мозъчния химикал серотонин, който ни предпазва от тревожност и апатия.

5. При артрит
Групи от населението (проучване, направено в Гренландия), които ядат много риба имат ниски нива на възпалителни състояния, като артрит. Изследванията също показват, че и рибните масла могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.
6. Срещу агресия и насилие
Според изследване, проведено в Мавриций , деца, консумиращи редовно риба на възраст от три години, е по-малко вероятно да имат криминални досиета, когато достигнат зряла възраст.

Коя риба е добра за ядене:
Бели риби като треска са добър източник на нискомаслени протеини и минерали.
Мазните риби като сардини, сардели , сьомга и скумрия имат най-високите концентрации на омега – 3 мастни киселини.
Раци , омари и миди влизат в групата на черупкови организми и съдържат селен.